Za bolju Podgoricu Jakov Milatović, Balša Špadijer / - M.VUJISIć
18/09/2024 u 09:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Špadijer: Rješavanje saobraćajnih problema u Podgorici u pet ključnih koraka

Podgorica se godinama suočava sa sve većim problemima u saobraćaju, što zahtijeva hitne i odlučne mjere, poručio je kandidat za odbornika liste "Za bolju Podgoricu-Jakov Milatović", Balša Špadijer.

On je kazao da su loša saobraćajna infrastruktura, neusklađena planska dokumentacija i neravnomjerna dostupnost škola, domova zdravlja i administrativnih centara samo neki od uzroka trenutne situacije, a kao odgovor na ove izazove, lista na kojoj se nalazi pripremila jeplan u pet koraka kojim će trajno riješiti probleme saobraćaja.

- Prvi korak obuhvata nabavku najmanje 50 novih autobusa i kombi vozila različitih veličina. Ova nova vozila će omogućiti bolji javni prevoz, posebno u ruralnim dijelovima, i zadovoljiti svakodnevne potrebe građana. Drugi korak podrazumijeva uvođenje većeg broja autobuskih linija i skraćivanje perioda čekanja na stajalištima. Cilj nam je da autobusi u urbanom jezgru dolaze svakih 10 minuta, a u ruralnim područjima najkasnije svakih 20 minuta. Pouzdanost i dostupnost javnog prevoza ključni su faktori koji će motivisati građane da češće ostavljaju svoje automobile i koriste gradski prevoz- naveo je Špadijer u saopštenju.

Kao treći treći korak navodi uvođenje sistema za iznajmljivanje bicikala (bike sharing) i širenje biciklističke infrastrukture.
- Podgorica, sa svojim ravnim terenom, savršeno je pogodna za biciklizam, a ovaj projekat će dodatno motivisati građane da koriste bicikl kao svakodnevno prevozno sredstvo.Četvrti korak je uvođenje pametnih semafora koji će koristiti vještačku inteligenciju za regulisanje saobraćaja. Ovi adaptibilni semafori će produžavati zelena svjetla kada nema pješaka i komunicirati sa drugim semaforima kako bi se ubrzao protok saobraćaja. Peti i posljednji korak odnosi se na izgradnju podzemnih garaža i stvaranje novih pješačkih zona. Izgradnjom devet podzemnih garaža trajno ćemo riješiti problem parkiranja, dok ćemo istovremeno stvoriti pješačke zone u centru grada, otvarajući prostor za šetnju, bicikliste i kulturne događaje- ističe u saopštenju.

Kako zaključuje, ovim planom od pet koraka, odlučni su da trajno unaprijede saobraćaj u Podgorici, poboljšaju svakodnevni život građana i osiguraju održivi razvoj grada.

Milatović: Podgorički izbori su tačka od koje zavisi put cijele Crne Gore

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 09:53