Sjednica DIK-a / - PORTAL DAN
18/02/2023 u 21:07 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbijena kandidatura Milojka Spajića

Za kanditaturu su bila tri člana, protiv su bila četiri i četiri uzdržana

Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša noćas je otvorio sjednicu komisije na kojoj će se odlučivati o kandidaturi Milojka Spajića, jednog od lidera Pokreta Evropa sad.

DIK je usvojila dnevni red i otvorila pitanje kandidature Spajića.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša rekao je da je provjerom utvrđeno da je podnosilac kandidature prikupio dovoljan broj potpisa podrške.

- Stručna komisija provjerom je otvrdila da je 8.845 potpisa provjereno, od kojih je više od 8.101 validan potpis birača - kazao je Mugoša.

Vera Mijatović je istakla da istupa iskljičivo pravno, a ne politički.

- Danas razmatramo kandidaturu za predsjednika Crne Gore za kog je moguće birati samo crnogorskog državljanina, kako je Ustavom propisano, da ispuni propis za broj potpisa određen za ispunjavanja uslova. Sa pravnog načela tražili smo da nam MUP Srbije dostavi određene podatke kandidata kojim je utvrđeno da dva državljanstva. Time se stiče da je kandidat htio namjerno da manipuliše podacima, a samim tim znajući da kandidat 15 godina nije aktivno boravio u Crnoj Gori - kazala je Mijatović.

Ona je rekla da ne smije biti manipulacije sa pravnim sistemom, jer je kandidat životne ciljeve fokusirao u drugim državama, pa ispada da je potvrda o prebivalištu formalan dokument, koji ne odgovara stvarnom stanju. 

Miloš Giljen je podržao da se provjeri državljanstvo Spajića

- Bio sam ubijeđen da ćemo dobiti odgovor da obojica kandidata, i Spajić i Andrija Mandić, nemaju prebivalište u Republici Srbiji, međutim rezultat je bio da Mandić nema državljanstvo Srbije za razliku od Spajića. Stiče se utisak da je duži vremenski period Spajić obmanjivao javnost, uzimajući u obzir njegove kontradiktorne izjave, zakonske uslove koje svaki kandidat mora da ispuni a koji se odnose na vremensko određenje prebivališta u Crnoj Gori, zatim odgovor od RIK-a Srbije o posjedovanju prebivališta i najave pravne radnje nečega što navodno nije imao - kazao je Giljen.

On kao predstavnik DF-a je stava da ne želi da arbitrira u nejasnoj i nepotpunoj pravnoj situaciji jer ni do večeras nema se preciziran status Spajića.

- Stoga ćemo po ovom pitanju, odnosno, ja kao predstavnik DF-a biti uzdržani - kazao je Giljen.

Milisav Ćorić je kazao da neki potencijalni kandidati imaju poslovne odnose u zemljama kao što su UAE i Engleska, pa bi dobro bilo to i provjeriti. Za njega je problematično što su provjere tražene za jednu destinaciju, što ukazuje na selektivan pristup. 

- Do 26. februara, nećemo moći da provjerimo i sve druge kandidate. Imamo različitu dokumentaciju o više osoba koje jesu ili su potencijalni kandidati - rekao je Ćorić. 

Vladimir Čađenović iz Demokrata je tražio da se večeras glasa o potvrđivanju Spajićeve predsjedničke kandidature.

Nikola Mugoša kaže da DIK potvrđuje kandidaturu na osnovu dokumentacije dostavljene od nadležnih državnih organa.

- Informacija koja je pružena od RIK Srbije, odnosno od MUP Srbije, navodi da Spajić ima samo prijavljeno prebivalište, bez navođenja vremenskih perioda - rekao je Mugoša. 

On je naglasio da je ovo prvi put da je DIK tražio informaciju o prijavljenom prebivalište za Mandića i Spajića koji su tada bili samo najavljeni kandidati kandidature. On je od starta bio protiv slanja ovog zahtjeva jer je DIK na taj način napravio presedan tražeći ovu informaciju samo za dva kandidata, odnosno najavljenih kanditatura.

Aleksandar Jovićević smatra da DIK podatke o Spajiću nije dobio od Mjesne zajednice Stepojevac nego od RIK i MUP Srbije i da nisu prekršili prekoračenja. 

- Prebivalište je nešto što država ne nameće, nego je stvar izvora - kazao je Jovićević ističući da se to ne smije prenebregnuti jer se ne raspravlja o glasinama već o zvaničnim dokumentima. 

Mugoša je kazao da se posao DIK-a najbolje poštuje poštovanjem nadležnosti samih državnih organa, a u prvom redu MUP-a. 

- Podneseno je sve što je propisano zakonom, a za svaki od ovih elemenata važi pretpostavka tačnosti. Mi u ovom trenutku nemamo informaciju kada je Spajić tražio prebivalište u Srbiji i koliko ono traje - naveo je Mugoša. 

Predsjednik DIK-a kaže se osporavanje dokumenata o prebivalištu ne može vršiti pred DIK-om.  

Ćorić je rekao da imamo odluku nadležnog organa koji se tiče zaštite podataka od ličnosti koji će onda nakon nalaza dati svoj sud.

- Tada će biti jasnije jesu li bili u pravu oni koji su glasali da se pošalje zahtjev RIK-u Srbije ili oni koji su bili protiv toga - kazo je Ćorić.

Damir Suljević smatra da su postupili selektivno time što su tražili podatke za samo dvije osobe,dakle DIK je doveo u nepovoljan položaj u odnosu na druga lica koja su najavila kandidaturu.

- Što se tiče Spajićeve kandidature, ispunjene su sve pretpostavke i u zakonu ne piše da kandidat ne može biti kandidat ako ima dvojno državljanstvo ili prebivalište u drugoj zemlji - kazao je Suljević.

Ističe da, s druge strane, postoji sumnja da je Spajić doveo u zabludu nadležni državni organ.

- Iako je ovo nejasna situacija, mislim da svakom kandidatu treba dati šansu, a o etičkom dijelu cijele priče neka sude građani. Glasaću za potvrđivanje kandidature - naveo je Suljević. 

Mugoša kaže da bi odbijanje kandidature na bazi pretpostavki bio presedan. 

- DIK u izbornom procesu ne primjenjuje upravni postupak, nego primjenjuje Zakon o predsjedniku Crne Gore - naveo je Mugoša. 

Navodi da su provjere tražene za dvije osobe koje u tom momentu nijesu ni bile kandidati za predsjednika države. 

Suljević je zatražio kratku pauzu kako bi se izvršio uvid u potpise i kompletan uvid u dokumentaciju, dok je Mijatović tražila da se izjasni o samoj kandidaturi.

Nakon kratke pauze DIK je prešao na izjašnjenje o kandidaturi Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore.

DRI nije usvojila kandidaturu Milojka Spajića.

- Za kanditaturu su bila tri člana, protiv su bila četiri i četiri uzdržana - kazao je Mugoša nakon glasanja.

Mladi Pokreta Evropa sad predali su u četvrtak DIK-u predsjedničku kandidaturu Spajića.

Predsjednički izbori zakazani su za 19. mart, a kandidature se mogu podnositi do 26. februara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:03