MARKO PEJOVIĆ / - FOTO: UZOR
22/09/2024 u 09:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

UZOR: Borba za lajkove i lična diskreditacija u izbornoj trci za Glavni grad

Političari u Crnoj Gori, umjesto da se bave stvarnim problemima mladih, koriste digitalne platforme kako bi pridobili njihove lajkove, što se jasno vidi u retorici pred izbore u Podgorici 29. septembra, kaže programski direktor UZOR-a Marko Pejović.

Smatra da su moderni komunikacioni kanali, koji treba da doprinesu boljoj informisanosti i političkom opismenjavanju mlađe populacije, sistemski  zloupotrebljeni. 

“Umjesto da se digitalne platforme i tehnologije koriste za poboljšanje demokratskog učestvovanja i plasiranje svih informacija i podataka o programima, te da podstaknu raspravu o njima, dosadašnja kampanja se temelji na ličnoj diskreditaciji oponenata, a po već ustaljenom pravilu, najteže uvrede padaju između onih političkih subjekata koji imaju bogatu zajedničku prošlost”, kazao je Pejović. 

Stoga, kako navodi, građani ostaju uskraćeni za demokratsku diskusiju koja bi formirala jasnu sliku ko i na kakav način odlučuje o njihovoj sudbini i kvalitetu života. 

“I ovog puta je izostalo političko i građansko učešće mladih na digitalnim platformama, jer one političkim subjektima ne služe za povezivanje i komunikaciju sa onima u čije ime žele da vrše vlast, već za sponzorisanje lične neumjesne retorike koja se ne odnosi na profesionalna obećanja.”, kaže on. 

Lokalni problemi koji se tiču saobraćajne infrastrukture, nedostatka parkinga, vodosnabdijevanja i čistoće, kaže Pejović, perfidno su potisnuti temama od „državnog značaja“, dok su avangardna ali teško ostvariva obećanja, nezaobilazan dio medijskog folklora onih koji predvode izborne liste - ali i predsjednika, premijera i brojnih ministara.

“Očigledno je politika u našoj zemlji, odavno utočište pojedinaca koji koriste svaku priliku da predimenzioniraju svoju bitnost, čvrsto zastupajući partijski, a ne javni interes, te digitalne platforme koriste gotovo isključivo u te svrhe”, kazao je on.

Iz UZOR-a pozivaju aktere predstojećih lokalnih izbora, da učine sve, da u završnici kampanje građani ne budu taoci privatnih neukusnih prepucavanja, te da poštujući jedni druge prilikom sučeljavanja mišljenja, upoznaju građane sa svojim četvorogodišnjim planovima i programima.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. septembar 2024 09:32