/ -M.VUJISIć
29/09/2024 u 14:53 h
Mićko Vujisić, Andrijana DabanovićMićko Vujisić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Šaranović: Država će omogućiti svima da ostvare biračko pravo

Država garantuje da će svakom građaninu koji ostvaruje biračko pravo to i omogućiti, jer je to njihova dužnost i obaveza, rekao je Danilo Šaranović, ministar unutrašnjih poslova

– Biračko pravo garantuju Ustav i zakoni Crne Gore, a ne bilo koji politički subjekti. DPS je uputio jasnu prijeteću poruku građanima Podgorice da oni neće dozvoliti određenom brpoju lica da ostavre svoje biračko pravo. DPS nikako da izađe iz one uloge koju je pokušao da igra godinama, a zo je da su oni iznad Ustava o zakona, odnosno da je DPS jednako država Crna Gora. To vrijeme je iza nas. Borili smo se za jedan ambijent gdje će svaki građanin Crne Gore u svakoj sveri života moći da uživa punu slobodu. Tako će i danas proći izborni dan i to kažem u ime MUP-a - rekao je Šaranović. 

On je istakao da su građani svjedočili još jednoj manipulaciji, kako je rekao, doktora izbornog inženjeringa. 

- Od strane onih koji imaju na desetine pravosnažno osuđenih lica zbog povrede izbornih prava i drugih krivotvorenja kada su u pitanju izborni procesi. Izvršili smo provjere svih 1.910 lica koje je poslanik DPS-a Danijel Živoković dostavio Upravi policije. Utvridili smo da od tog broja 1.905 su upisani u spisak za vrijeme DPS-a - istakao je Šaranović. 

Šaranović je kazao da raspolaže operativnim podacima da je sa nekih motornih vozila koja nijesu imala crnogorske tablice one skinute. On navodi da Uprava policije sprovodi mjere i radnje i siguran je da će utvrditi o čemu se radi. 

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac poručila je građanima "da se jedan politički subjekat služio različitim tehnikama ovih dana, manipulacijama i zastrašivanja u namjeri da vas spriječi da izađete da ostvarite svoje biračko pravo".

- Pozivam vas da u što većem broju, bez straha, izađete i da date svoj glas kome vi želite. Ali suština je da ovo ne smije uticati na odluku da građani iskoriste svoje biračko pravo i da zajednički proslavimo svi ovaj praznik demokratije na prijevremenim lokalnim izborima u Podgorici - poručila je Olivera Injac.

 

Bojan Božović, ministar pravde kaže da niko nikome ne može prijetiti da ne može ostvariti svoje biračko pravo, ako je ta osoba u biračkom spisku.

- Molimo sve da se okanu od takvih namjera. Niko zbog ostvarivanja biračkog prava ne može da snosi bilo kakve konsenkvence. To je osnova demokratije, to je osnova vladavine prava i na kraju krajeva molimo i sve one koji su možda izmanipulisani da ne posežu za ovakvim aktivnostima, odnosno da ne sprečavaju bilo koga da iskoristi svoje elementarno ljudsko pravo. Nadamo se da će se izborni proces nastaviti nesmetano, da ovakvih incidenata više neće biti i da će na kraju krajeva svi građani iskoristiti svoje biračko pravo - kazao je Božović.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. septembar 2024 14:53