Ivan Vujović / - FOTO: DAN
13/10/2024 u 12:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vujović: Prirodno je da partije državne vlasti odu u opoziciju u Podgorici

Partije državne vlasti izgubile su na lokalnim izborima i treba da odu u opoziciju u Podgorici, ocijenio je jedan od lidera Evropskog saveza Ivan Vujović, dodajući da će taj savez maksimalno doprinijeti da se vlast formira u skladu sa izbornom voljom građana.

Vujović je kazao da je izborna volja građana - građanska, moderna i evropska Podgorica, kao i funkcionalna i odgovorna vlast, „za razliku od odlazeće - najgore u istoriji Podgorice“.

- Rekao samo šta je jedino prirodno kada je u pitanju formiranje gradske vlasti da se desi – da oni koji su izgubili, a to su partije državne vlasti, odu u opoziciju, a oni koji su tu vlast srušili i na toj platformi dobili oko 60 osto glasova građana formiraju vlast - naveo je Vujović u intervjuu Agenciji MINA.

Kako je dodao, kakva god politička kombinatorika da se desi u Podgorici, pa čak i ona neprincipijelna, to ne mijenja činjenicu da je ova vlast izgubila izbore u Glavnom gradu i legitimitet da bude i državna vlast.

- Građani žele promjene, to je suština, i taj trend ništa neće zaustaviti - istakao je Vujović.

Na pitanje da li se može očekivati da se koalicije Pokreta Evropa sad (PES) i Demokrata, Za budućnost Podgorice i lista Za bolju Podgoricu dogovore i formiraju vlast u Glavnom gradu, on je odgovorio da u crnogorskoj politici ne treba isključiti nijedan scenario, pa ni taj.

Vujović je rekao da, ipak, vjeruje da oni koji žele ozbiljno i dugoročno da se bave politikom moraju da slijede neka bazična politička i demokratska pravila.

- Ako je aktuelna vlast ubjedljivo poražena od onih koji su protiv te vlasti i koji su tu vlast srušili neposredno uoči izbora, onda je jedino logično i odgovorno pred građanima koji su vas glasali da tu činjenicu poštujete i da se spram nje i ponašate - kazao je Vujović.

Vujović Spajiću: Partiju si strmoglavio i sada si do kraja zavistan od Mandića i DCG do prve krivine

On smatra da je sve drugo štetno, prije svega za građane Glavnog grada, potom za demokratiju, a na kraju i u političkom smislu za one koji bi donijeli takvu odluku.

Upitan da li se može desiti da ne dođe do dogovora o formiranju vlasti u Podgorici, Vujović je ponovio da nijedan scenario ne treba isključiti s tim što bi, kako je rekao, to bilo ekstremno neodgovorno prema građanima Podgorice.

On vjeruje da bi oni koji bi tome doprinijeli bili žestoko kažnjeni na novim izborima.

- Evropski savez će kao politički subjekat koji je, nastupajući prvi put u ovom formatu, zabilježio odličan rezultat i četiri i po hiljade čistih glasova, i konkretnim aktivnostima dati maksimalan doprinos da se vlast formira u skladu sa izbornom voljom građana - poručio je Vujović.

On je, odgovarajući na pitanje da li je Evropski savez do sada od nekog političkog subjekta dobio poziv za razgovore o formiranju gradske vlasti, kazao da treba imati u vidu da izborni proces još nije formalno okončan i da vjeruje da će nakon što se to desi i postizborni proces biti dinamiziran.

Prema riječima Vujovića, Evropski savez, kao jedan od suštinskih pobjednika ovih izbora, imaće svoj predlog i koncept kako bi nova gradska vlast trebalo da izgleda.

- Naravno, naš tim koji je na sjajan i dostojanstven način iznio izbornu kampanju na čelu sa Borisom Mugošom, će biti spreman za razgovore kako bismo, na bazi demokratskih i političkih principa na koje smo ukazali, radili na formiranju nove gradske vlasti - naveo je Vujović.

Odgovarajući na pitanje da li bi Evropski savez, u slučaju da se o formiranju vlasti u Glavnom gradu dogovore lista Za bolju Podgoricu i Demokratska partija socijalista, bio spreman da podrži Luku Rakčevića za gradonačelnika, Vujović je kazao da licitiranje imenima i pozicijama kao jedino relevatnim nije dobar put.

Kako je rekao, da bi se formirala odgovorna vlast, u skladu sa voljom građana, moraće se napraviti dogovor i sa Evropskim savezom.

On je naveo da imaju svoju političku i programsku ponudu i da vjeruje da su na jedan osoben, krajnje pozitivan i za crnogorske prilike možda neuobičajen način vodili kampanju i time podigli političke standarde na jedan viši nivo.

- Bez bilo kakvih resursa, bez bilo kakvih pritisaka na bilo koga, bez funkcionerske kampanje, bez galame i blaćenja bilo koga, iznoseći svoju viziju i afirmišući naše sjajne ljude sa liste. Ako želimo dobro gradu i diskontinuitet sa lošim praksama, moramo se prvo dogovoriti oko koncepta, programa i vizije razvoja Glavnog grada - kazao je Vujović.

On je rekao da konkretna kadrovska rješenja na poziciji gradonačelnika i svakoj drugoj u lokalnoj upravi treba da budu rezultanta takvog dogovora i saglasnosti.

- Licitiranje imenima i pozicijama kao jedino relevatnim nije dobar put. Niko personalno ne može biti važniji od interesa i potreba građana Glavnog grada - istakao je Vujović.

Govoreći o potencijalnim vanrednim parlamentarnim izborima, on je naveo da je već kazao da je državna vlast ubjedljivo poražena na podgoričkim izborima i da to samo po sebi znači da je izgubila legitimitet da vodi državu.

Kako je dodao, da ima imalo odgovornosti u njihovim redovima, već danas bi se razgovaralo o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

- Rekao sam da će vladajuća koalicija doživjeti ubjedljiv poraz na podgoričkim izborima i to se obistinilo, kao što će i naredni procesi ići u pravcu daljeg urušavanja vladajućeg populističko-nacionalističko-interesnog aranžmana - naveo je Vujović.

Kako je kazao, da je porazom u Glavnom gradu delegitimisana državna vlast najbolje govore brojke – PES i Demokrate su sa prošlogodišnjih više od 40 procenata u Podgorici prepolovile svoj izborni rezultat.

- Na kraju sam nosilac liste te koalicije ministar (Saša) Mujović je kampanju vodio sa nosećom tezom da se na podgoričkim izborima brani Vlada Crne Gore - rekao je Vujović.

S druge strane, kako je kazao, činjenica je i da bivši Demokratski front (DF) nije izgubio na legitimitetu, čak je neznatno i popravio rezultat.

Prema riječima Vujovića, to dovoljno govori o tome ko jača, a ko rapidno slabi u aktuelnoj vlasti.

On je kazao da je, imajući to u vidu, jasno da je nakon ovih izbora Andrija Mandić „zacementirao“ svoju poziciju lidera parlamentarne većine, a da su Milojko Spajić i njegov PES, posebno sada, postali do kraja politički zavisni od Mandića.

- Na lokalnim izborima koji slijede će se pokušati sakriti iza Demokrata, a ne bih isključio scenario da se u nekom narednom izbornom ciklusu, kako bi preživjeli sa par mandata, nađu i na zajedničkoj listi sa bivšim DF-om - rekao je Vujović.

On je naveo da je abeceda demokratije, kada postoji ovakav pad izborne snage ključnih aktera vlasti u Glavnom gradu, koji čini trećinu Crne Gore, da se vrati mandat građanima i ide na vanredne izbore.

- To mora biti ključni zahtjev opozicije, koji će procesima koji slijede dodatno dobijati na težini - kazao je Vujović.

Upitan očekuje li da koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) insistira na donošenju zakona o agentima stranog uticaja i šta vidi kao glavni razlog za podnošenje takve inicijative, on je rekao da ta koalicija samo sprovodi jasno i otvoreno svoju politiku.

- Njihova politika je prekopirana autoritarna paradigma koja karakteriše režime u Moskvi, Minsku i Beogradu. Oni rade svoj posao i puštaju probne balone kao što je ovaj zakon. Otvaraju i legitimišu temu za koju vjeruju da će, ako ne danas, ono već sjutra biti spremna za prihvatanje - naveo je Vujović.

Vujović je dodao da oni jedini u ovoj vlasti jačaju, dok ostali značajno slabe, i računaju da vrijeme radi za njih dok traje ova vlast. „Zato su oni, logično, najzainteresovaniji da ona duže traje“.

- Oni znaju da su PES i ostali akteri samo trenutna i prolazna - sezonska pojava do njihovog i formalnog i potpunog prezimanja vlasti - naveo je Vujović.

To je, kako je rekao, njihov cilj i proces koji se vidi „iz aviona“.

- Zato je vrhunski patriotski cilj svima, kojima je građanska i civilizovana Crna Gora na srcu, da ovu skalameriju od vlasti sruši što prije - kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, svaki dan trajanja ove vlasti je novi dan štete za Crnu Goru.

- I veći procenat vjerovatnoće da će mjera Crne Gore biti i ovakvi zakoni koje su Mandić i (Milan) Knežević samo isporučili iz Putin-Vučić laboratorije podrivanja evropske budućnosti Crne Gore - naveo je Vujović.

Prema njegovim riječima, otužno i ekstremno licemjerno djeluju navodni glasovi protiv tog zakona, koji dolaze iz ostatka parlamentarne većine.

- Veće poštovanje imam za poslušnike (Vladimira) Putina i (Aleksandra) Vučića nego za one koji njima služe u Crnoj Gori - naveo je Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. oktobar 2024 12:41