/ Дејан Вукшић
11/06/2021 u 21:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић именовао Вукшића за директора АНБ

Директор Агенције, пише у закону, именује се на период од пет година и може бити поново именован

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић именовао је Дејана Вукшића за директора Агенције за националну безбједност.

- За директора Агенције за националну безбједност, именује се Дејан Вукшић, дипломиани павник, досадашњи вршилац дужности диектора Агенције - наведено је Рјешењем.

На данас одржаној сједници Одбора за безбједност и одбрану, коју је заказао предсједник Скупштине Алекса Бечић, требало је да се нађе и Кривокапићев предлог именовања Вукшића, међутим није било кворума. Та иницијатива мјесецима је у парламенту.

Сходно Закону о АНБ-у, директора тајне службе именује Влада, на предлог шефа извршне власти. Предлог се доставља парламенту, односно радном тијелу на давање мишљења. Став Скупштине, међутим, није обавезујући за Владу. Влада је 17. децембра прошле године именовала Вукшића за в.д. директора АНБ-а.

- Пошто је за именовање директора АНБ-а неопходно спровести законом прописану процедуру и прибавити и мишљење Скупштине, сматрам да су се стекли усиови да Влади предложим именовање Вукшића за директора АНБ-а- наводи се у образложењу Кривокапића.

Он је написао да тај предлог темељи на чињеници да је Вукшић, кроз дугогодишњи професионални ангажман, стекао лични и професионаини кредибилитет, као и да је успјешно обављао послове в.д.

- То ме увјерава да ће и послове директора Агенције квалитетно и успјешно обављати и да ће својим радом служити интересима државе Црне Горе и допринијети изградњи повјерења грађана у рад АНБ-а- навео је Кривокапић у предлогу достављеном Скупштини.

Директор Агенције, пише у закону, именује се на период од пет година и може бити поново именован.

- Директор Агенције је за свој и рад Агенције одговоран Влади. Директор Агенције не може бити члан политичке странке, нити политички дјеловати- наводи се у члану 25 Закона о АНБ-у.

Краjем марта посланик Социјалдемократске партије Рашко Коњевић саопштио је да је Вукшић одао тајне податке једне обавјештајне агенције државе чланице НАТО-а, што је супротно закону. Он је навео да је овим, нажалост, компромитован рад Агенције за националну безбједност и њен углед и повјерење у раду са партнерским службама из чланица НАТО-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:19