/ Алексић, Фото: pokernews
18/06/2021 u 07:49 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нема оптужнице, Алексић на слободи

Из СДТ-а наводе да истрага није могла бити завршена због пандемије вируса корона и штрајка адвоката

Новљанин Илија Алексић, који се сумњичи да је члан криминалне групе која је планирала да убије његовог суграђанина Зорана Мрваљевића, изашао је прекјуче из спушког затвора. Он се нашао на слободи пошто Специјално државно тужилаштво, које води истрагу у том случају, није подигло оптужницу током шест мјесеци колико је Алексић након што се предао провео у притвору.

Новљанин се терети за кривична дјела стварање криминалне организације, тгешко убиство у покушају и недозвољено држање експлозивних материја.

У рјешењу СДТ-а наведено је да истрага у овом случају није могла бити окончана из објективних разлога, односно због пандемије вируса корона и због обуставе пружања правне помоћи адвоката. Због тога је Алексић морао бити пуштен на слободу, а Виши суд у Подгорици усвојио је предлог СДТ-а да се Новљанину изрекну мјере забране напуштања Херцег Новог, да се обавезно јавља полицији на 15 дана, као и да му се одузму путне исправе, а све у циљу обезбјеђења његовог присуства у даљем дијелу поступка.

Алексићев бранилац, адвокат Милош Вуксановић потврдио је за "Дан" да је његов клијент пуштен из притвора, напомињући да је сигуран да ће СДТ утвдити да нема везе са дјелима која су му стављена на терет.

– Сигурни смо да ће се и у даљем току поступка недвосмислено утврдити да Илија Алексић нема никакве везе са кривичним дјелом које му се ставља на терет. То је он јасно тврдио од самог почетка, а његов излазак из притвора услед истека рока од шест мјесеци за подизање оптужнице у притворским предметима потврђује да су његове тврдње биле истините. У сваком случају, вјерујемо да ће СДТ у даљем току поступка, у разумном року, утврдити све релевантне чињенице на основу којих ће расвијетлити овај случај и у односу на Алексића обуставити поступак услед недостатка доказа – казао је Вуксановић.

Сукоб кланова?

Специјално државно тужилаштво и полиција расвијетлили су два покушаја напада на Мрваљевића. У предмету у којем се сумњичи Алексић, његови наводни сарадници били су и Немања Зуровац, Игор Бошњак и Милан Канкараш. Зуровац је једини који се терети да је учествовао у оба покушаја убиства Мрваљевића.

Истражитељи овај сукоб доводе у везу са обрачуном которских криминалних кланова. Мрваљевић се повезује са "шкаљарским кланом", док се већина осумњичених повезује са "кавачким кланом".

Према наводима из истраге, криминалну групу којој припадају осумњичени створило је током 2015. године за сада неидентификовано лице.

 

Најавио је и да ће одбрана уложити жалбу на одлуку одређивања мјера надзора напуштања боравишта, одузимања путних исправа и јављања државном органу, будући да му је притвор био одређен због опасности од бјекства, а он се добровољно појавио на позив тужилаштва.

– Притвор је био одредђен због наводних тешких околности извршења кривичног дјела, док су одређене мјере надзора предвиђене као алтернатива одређивању притвора због опасности од бјекства. Како се Илија Алексић добровољно појавио на позив тужилаштва приликом одређивања притвора, то опасност од бјесктва не постоји, а и није логично очекивати да се након одлежаног притвора од шест мјесеци, сада у овој фази поступка која му не угрожава слободу, на било који начин одлучи за бјекство – додао је Вуксановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 23:14