/ FOTO: COMSTOCK
19/08/2024 u 09:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dvije trećine građana smatra da manja zastupljenost žena na pozicijama moći negativno utiče na ekonomske rezultate

U Crnoj Gori dvije trećine građana smatra da manja zastupljenost žena na pozicijama moći negativno utiče na ekonomske rezultate organizacija, institucija i kompanija, a masovne medije vide kao ključne za podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti.

To je pokazalo istraživanje „Stavovi građana/ki Crne Gore o rodnoj ravnopravnosti i testiranje ideja kampanje o rodnoj ravnopravnosti“, koje je za potrebe nevladinih organizacija Juventas i Unije srednjoškolace Crne Gore, tokom aprila ove godine na uzorku od 804 punoljetna građanina Crne Gore, sprovela agencija Stars up. 

- Istraživanje pokazuje da većina ispitanika vjeruje da je postignuta ravnopravnost žena (64 odsto), kao i transrodnih i nebinarnih osoba („drugih rodnih identiteta“) (63 odsto) u profesionalnom okruženju. Međutim, trećina ispitanika smatra da ravnopravnost ipak nije postignuta - navodi se u saopštenju.

Iz Juventasa su kazali da ipitanici/e navode da ne primjećuju razlike u platama između muškaraca i žena, njih 77 odsto, kao i da su skloni/e da pregovaraju o platama, njih 60 odsto.

„Istraživanje je pokazalo da su muškarci (67%) skloniji pregovorima o plati ili poziciji u odnosu na žene (54%), kao i građani/ke u dobi od 30. do 54. godine, u odnosu na mlade, od 18 do 29 godina“, kaže se u istraživanju.

Iz Juventasa su kazali da 72 odsto ispitanika/ca smatra da je dolazak do posla  podjednako težak svima, dok ih 15 odsto smatra da je znatno teže transrodnim i nebinarnim osobama („drugim rodnim identitetima“).

- Dvije trećine ispitanika/ca  navodi da nijesu imali negativno iskustvo na poslu zbog svog pola ili roda. Ipak, nešto iznad prosjeka su negativno iskustvo imale žene, njih 38 odsto, i ispitanici/e sa sjevera države, njih 41 odsto - navodi se u saopštenju

Kada je u pitanju oblast zdravstvene zaštite, iz Juventasa su naveli da gotovo svi građani (97 odsto) imaju izabranog ljekara. Takođe, 45 odsto njih je bilo na preventivnom pregledu u posljednjih godinu dana, češće građani stariji od 55 godina (63 odsto) i onih sa juga države (61 odsto).

- Istraživanje je pokazalo i da sedam odsto ispitanika/ca nikada nije bilo na preventivnom pregledu. Prilikom korišćenja usluga zdravstvene zaštite 86 odsto ispitanika/ca navodi da nije bilo diskriminisano po osnovu pola ili roda, dok 68 odsto smatra da svi imaju jednak pristup zdravstvenoj zaštiti - kazali su iz Juventasa.

Kad je u pitanju oblast političkog aktivizma, iz Juventasa su kazali da ispitanici/ce u značajnoj mjeri smatraju da u političkom životu Crne Gore ima dovoljno muškaraca (84 odsto), većina (56 odsto) smatra da ima dovoljno i žena, dok 40 odsto smatra da žene nijesu dovoljno zastupljene.

Na skali od 1 do 5, gdje 1 predstavlja "potpuno se ne slažem", a 5 "potpuno se slažem", ispitanici su saglasni da je muškarcima lakše da se bave politikom (3,54), sa stavom je saglasno 66 odsto ispitanika. U isto vrijeme, 55 odsto smatra da je muškarcima lakše da napreduju u politici.

- Građani/ke su znatno više saglasni/e da je političko djelovanje prikladnije za žene, što smatra njih 68 odsto, u odnosu na muškarce 50 odsto. Žene, nešto češće navode stav da je političko djelovanje prikladnije za žene - njih 73 odsto, u odnosu na 64 odsto muškaraca. Ovi podaci posredno mogu da ukaže na potrebu građana da više žena bude na pozicijama moći -kazali su iz Juventasa.

Istraživanje Juventasa je pokazalo i da 55 odsto ispitanih smatra da su stereotipi prisutni u političkom životu, dok 61 odsto smatra da žene imaju manje vidljivosti u medijima tokom političkih aktivističkih događaja u poređenju s muškarcima. Većina, 61 odsto je i stava da transrodne i nebinarne osobe („drugi rodni identiteti“) nemaju prilike za uključivanje u politiku.

- Među ponuđenim odgovorima, najčešće biran je taj da su stereotipi, mentalitet i tradicija ključna prepreka za učešće drugih rodnih identiteta u politici. što smatra 47% ispitanika/ca, dok nešto manji procenat to misli kada su u pitanju žene (35%). Osim toga, da je muška dominacija bitna prepreka ženama za učešće u politici smatra 29% ispitanika/ca - dodaje se u saopštenju.

Iz Juventasa su kazali da je istraživanje pokazalo da su za 39 odsto ispitanika, među ponuđenim, masovni mediji ocijenjeni kao ključni za podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti, dok svaki deseti ispitanik/ca navodi i jačanje zakonodavnog okvira, radionice i obuke, kao i kampanje na društvenim mrežama.

Žene sa invaliditetom izložene višestrukoj diskriminaciji

- Istraživanje je pokazalo da 71 odsto ispitanika smatra važnim uključivanje muškaraca u kampanje promocije rodne ravnopravnosti. Takođe, 78 odsto ispitanika smatra da su takve kampanje neophodne posebno za uklanjanje predrasuda po pitanju roda - kazali su iz Juventasa.

Govoreći o preporukama za poboljšanje rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, iz Juventasa smatraju da je potrebno postići rodnu ravnopravnost u pristupu resursima, rukovodećim pozicijama i bolje plaćenim pozicijama.

Istraživanje je pokazalo da su žene manje sklone pregovaranju za bolje plate i pozicije u odnosu na muškarce, pa treba fokusirati kampanje za poboljšanje ličnih kompetencija žena u ovom segmentu.

Istraživanje je pokazalo da žene češće angažovane u neplaćenim poslovima održavanja domaćinstva, pripreme hrane, brige o djeci dok su muškarci češće radno angažovani, što ukazuje da je potrebno dodatno raditi na radnoj aktivaciji nezaposlenih žena ali i podsticati bolju raspodjelu porodičnih obaveza.

- Kad je u pitanju unapređenje političke zastupljenosti, potrebno je uvesti dodatne mjere koje će osigurati veću zastupljenost žena, transrodnih i nebinarnih osoba u političkim tijelima. Takođe, kako bi se unaprijedila zastupljenost žena, neophodno je izmijeniti Zakon o izboru odbornika i poslanika, član 39a, tako da na izbornoj listi među svaka tri kandidata/kinje prema redosljedu na listi (prva tri mjesta, druga tri mjesta i tako do kraja liste) mora biti najmanje po jedan kandidat/kinja pripadnik manje zastupljenog pola. Trenutno je rješenje da to bude svako četvrto mjesto na listi - rekli su iz Juventasa.

- Takođe, neophodno je povećati informisanost o pravima na zdravstvenu zaštitu i preventivne preglede, sa akcentom na mušku populaciju i posebno osjetljive grupe, ali i osigurati da zdravstvene ustanove imaju jasne politike protiv diskriminacije i da osoblje bude adekvatno obučeno za rad sa svim rodnim identitetima - zaključili su iz Juventasa.

Istraživanje je dio projekta "Brisanje rodnih stereotipa i predrasuda", kojeg realizuje Juventas u saradnji sa Unijom srednjoškolaca Crne Gore, a finansira ga Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 09:47