Fond PIO / - ARHIVA
07/08/2024 u 08:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Fond PIO: Isplata i rast penzija biće redovni

Fiskalna strategija neće imati negativan uticaj na funkcionisanje Fonda penzijsko invalidskog osiguranja (PIO), kazali su iz te institucije i dodali da će penzije biti isplaćivane i usklađivane istom dinamikom.

Predstavnici Fonda PIO su kazali i da očekuju regulisanje srazmjernih penzija.

O tome kako će novine koje previđa Fiskalna strategija za period od ove do 2027. godine uticati na Fond, iz te institucije su naveli da je njenim Nacrtom predviđen nastavak rada Fonda na ustaljeni način uz obezbjeđivanje punog obima finansijskih sredstava potrebnih za redovnu isplatu penzija, što je i obaveza države koja je garant za isplatu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Oni su dodali da se u poglavlju o fiskalnom okviru sa projekcijama za period od ove do 2027. godine govori o smanjenju stope doprinosa za PIO na teret zaposlenog sa 15 odsto na deset odsto, kao i o ukidanju stope od 5,5 odsto na teret poslodavca.

- Navedena mjera značajno će uticati na ostvarivanje prihoda od doprinosa, iz kojih se Fond dominantno finansira. Postojeća stopa od 20,5 odsto smanjuje se na deset odsto, što znači smanjenje doprinosa za 50 odsto - rekli su iz Fonda PIO portalu RTCG.

Oni su kazali da se u dijelu o uticaju smanjenja doprinosa na PIO na penzioni sistem i prava iz penzionog osiguranja, potvrđuje da će se dio prihoda neophodnih za izmirenje obaveza za penzije finansirati iz opštih prihoda budžeta, kao i da obračun penzija za postojeće i buduće penzionere ostaje nepromijenjen, budući da se osnovica za obračun ne mijenja.

- Planiranom strategijom ne predviđaju se nikakve promjene u dinamici isplate penzija, koja se obavlja 20. u mjesecu za prethodni. Takođe, način usklađivanja penzija ostaje isti, te penziona davanja rastu po osnovu redovnog usklađivanja, u skladu sa prosječnom zaradom i rastom potrošačkih cijena, u skladu sa Zakonom o PIO - saopštili su iz Fonda PIO.

Stategija na javnoj raspravi: Doprinosi za Fond PIO se ne ukidaju, samo smanjuju

Oni su naveli da su u februaru prošle godine pokrenuli inicijativu za izmjenu Zakona o PIO u pogledu odredbi koje se tiču korisnika srazmjernih penzija, na način da im se obavlja isplata do iznosa od 450 EUR, ukoliko njihova ukupna primanja iz Fonda PIO i iz fondova drugih država ne prelazi taj iznos.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, može se očekivati da će doći do odgovarajuće promjene zakona, u cilju regulisanja primanja ove kategorije korisnika - kazali su iz Ponda PIO.

Što se tiče najavljenog povećanja penzija u januaru, procjenjuje se da će penzije naredne godine, po osnovu primjene formule za njihovo usklađivanje, porasti sedam do osam odsto, odnosno u nominalnom iznosu prosječno 50 EUR.

- Shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, dokumet o fiskalnoj strategiji je dokument na osnovu kojeg se priprema budžet za narednu godinu. Fond će na osnovu smjernica fiskalne politike i makroekonomskih i pokazatelja rasta bruto zarada i potrošačkih cijena planirati izdatke, koji će obezbijediti isplatu penzija u projektovanom obimu - objasnili su iz Fonda PIO.

Oni su podsjetili da je Predlogom fiskalne strategije predviđeno da će državni budžet biti uskraćen 180 do 200 miliona EUR po osnovu smanjenja doprinosa za PIO.

- Takođe, predviđene su mjere Vlade, koje će uticati da državni budžet dio prihoda po tom osnovu nadomjesti povećanjem bruto osnovice za obračun, smanjenjem sive ekonomije na tržištu rada usljed smanjenja poreskog opterećenja za poslodavce i povećanjem stope zaposlenosti i zarada - naveli su iz Fonda.

Oni su na pitanje da li će buduće penzije biti manje usljed smanjenih izdvajanja za Fond odgovorili da se bruto zarada zaposlenog (budućeg penzionera), na osnovu koje se vrši obračun penzije, ne smanjuje.

- Zakon o PIO propisuje način izračuna penzija, koji zavisi prevashodno od dužine radnog staža i visine bruto zarade - rekli su iz Fonda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 20:39