Medijska pismenost / - ILUSTRACIJA/PEXELS
14/10/2024 u 11:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pokreću kampanju o medijskoj pismenosti za treću dob

Agencija za audiovizuelne medijske usluge (AMU) i Misija OEBS-a u Crnoj Gori objavili su priručnik o internetu i društvenim mrežama čiji je cilj povećanje nivoa medijske i digitalne pismenosti među starijom populacijom, saopšteno je iz AMU-a.

Navodi se da, posvećeni snaženju medijske pismenosti među odraslom populacijom, AMU i Misija OEBS-a u Crnoj Gori objavljuju „Vodič za srebrne surfere - Priručnik o internetu i društvenim mrežama za treću životnu dob“.

- Cilj ovog priručnika je povećanje nivoa medijske i digitalne pismenosti među starijom populacijom, kao i pružanje podrške za sigurno i odgovorno korišćenje interneta i društvenih mreža - kaže se u saopštenju.

Iz AMU-a su objasnili da se termin „srebrni surferi“ često koristi za opisivanje pripadnika starije populacije koji su zakoračili u digitalni svijet i aktivno koriste internet i tehnologiju.

- Ovaj izraz ukazuje na promjenu percepcije o starijim osobama i tehnologiji, naglašavajući njihovu sposobnost da se prilagode novim alatima i koriste ih za komunikaciju, informisanje i zabavu - naveli su iz AMU-a.

Kako su rekli, Vodič pruža korisne savjete, alate i resurse i obuhvata ključne aspekte savremene medijske pismenosti, počevši od razlike između tradicionalnih i novih medija, do savjeta o korišćenju pametnih telefona, društvenih mreža i komunikacionih aplikacija.

Priručnik za medijsku i digitalnu pismenost na romskom jeziku

Navodi se da su u Vodiču i uputstva o prepoznavanju prevara, lažnih oglasa i dezinformacija na internetu, kao i upozorenja o opasnostima poput internet trolova i manipulacije sadržajem putem montiranih fotografija, audio i video snimaka.

- Korisnici ovog Vodiča će imati priliku da nauče kako da bezbjedno koriste društvene mreže I prepoznaju oglasne i marketinške tehnike u medijima, kao i smjernice za pronalaženje provjerenih izvora - kaže se u saopštenju.

Ističe da postoje i vježbe i zadaci za unapređenje digitalnih vještina, kao i mali rječnik pojmova koji objašnjava terminologiju vezanu za nove medije.

Iz AMU-a su rekli da to čini priručnik sveobuhvatnim resursom za sve koji žele postati medijski i digitalno pismeni.

Oni su zahvalili Agenciji za elektroničke medije Hrvatske na ustupanju Vodiča, čiji su autori Tomislav Levak i Nefreteta Zekić Eberhar.

Navodi se da je izdavanje Vodiča prodržala i Misija OEBS-a u Crnoj Gori, koja je obezbijedila njegovo štampanje.

- Agencija će, kroz namjenski planirane promotivne aktivnosti, Vodič ponuditi zainteresovanoj javnosti, s posebnim fokusom na stariju populaciju, dok se svi koji su zainteresovani za preuzimanje ovog Vodiča mogu obratiti Agenciji putem društvenih mreža - kaže se u saopštenju.

Dodaje se da Vodič predstavlja uvod u TV kampanju i kampanju na društvenim mrežama sa kojom će uskoro krenuti, uz uspostavljanje SOS linije koja će biti na raspolaganju svima.

- SOS linija ima za cilj da pruži direktnu podršku prvenstveno starijim korisnicima, omogućavajući im da postavljaju pitanja i dobiju savjete o odgovornom konzumiranju medijskog sadržaja, kao i sigurnom korišćenju interneta i društvenih mreža - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. oktobar 2024 11:04