Одбор за правосуђе
06/05/2021 u 16:53 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(Видео) Абазовић: Промјенама у тужилаштву отвара се Пандорина кутија

Циљ је да се деполитизује тужилаштво, а жели да се наметне неки дискурс да је ово покушај негативног утицаја политике на тужилаштво

Потпредсједник Владе Дритан Абазовић  поручио је, током расправе поводом разматрања Предлога закона о измјенама и допунама Закона о државном тужилаштву, да се нема шта више говорити о неопходности реформи. Он је поручио да ће се промјенама у тужилаштву отворити Пандорина кутија.

ДПС СИГУРАН КАД ТУЖИЛАШТВО НЕ РАДИ

-Морам дати неколико напомена које ме иритирају. Циљ је да се деполитизује тужилаштво, а жели да се наметне неки дискурс да је ово покушај негативног утицаја политике на тужилаштво. А ми имамо тужилаштво које је катаклизмично-рекао је Абазовић.

Истакао је да је усвајање ових закона је "велики корак ка стварању дијалиога".

-ДПС се у овој ситуацији осјећа најсигурније, када тужилаштво не ради ништа, а сву кривицу сваљују на извршну власт и владајућу величину. Уколико профункционише Тужилачки савјет и они ће имати потребу за дијалогом. Ја позивам да сви заједно и већина и опозиција, сједну за сто и траже рјешење да се изађе из в.д. стања. И нека особа, мушка или женска, која има храбрости, професионалности и личног интегритета буде врховни тужилац у пуном мандату. Овим промјенама, ако буду усвојене у скупштини,  нећу је назвати Пандорина кутија, али та кутија ће се дефинитивно отворити и то ће бити помоћ дијалогу а не бетонирање в.д. стања- рекао је он.

ЗАКОН НИЈЕ ПРОТИВ КАТНИЋА

Говорећи о главним измјенама Закона, Абазовић је рекао  да је проблем што неки тужиоци желе да буду недодирљиви, а да злоупотребљавају функцију. Додао је да не очекује одлично мишљење Венецијанске комисије, али да очекују да они не буду стриктно против неких рјешења. Истакао је да закон није против никога, па ни против главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића.

ЗАРОБЉЕН ТУЖИЛАЧКИ СИСТЕМ

Славен Радуновић је казао да је Црна Гора у деликатној ситуацији, јер су неки људи заробили тужилачки систем.

- Потреба нас је довела да морамо да уђемо у ове измјене. Инсититуција тужилаштва, а посебно Специјално тужилаштво, је била брана за прекривање дјела у којима су учесници људи блиски режиму. Нас пет шефова клубова договорили смо се да саставимо ове предлоге за ова два закона, којима би омогућили ефикасну смјену неопходну и да тужилаштво продише и ради свој посао како би све оно што данас ради Влада, мдији и НВО откривање непочинстава бившег режима имао ко да процесуира- казао је Славен Радуновић.

ЛОШЕ ТУЖИЛАШТВО-ЛОШ НАЧИН

Представница НВО МАНС Вања Ћаловић Марковић рекла је да је у питању крајње вандредна процедура.

-Ви сте прије осам мјесеци преузели власт, имали сте осам мјесеци да као посланички клубови организујете јавну расправу на тему тога како ће се мијењати ово питање- рекла је Ћаловић Марковић.

Нагласила је да је Влада изабрана прије пет мјесеци и да је било од значаја да Влада буде предлагач овог закона.

-Уколико тужилаштво буде смијењено на нелегитиман начин било која сљедећа смјена власти може да значи смјену тужилаштва- рекла је она.

Славен Радуновић, посланик ДФ-а jе истакао да су смjенили "диктаторски режим (ДПС) коjи jе заробио ову државу и иснититуциjе", те да немаjу кад за мекши приступ, и да уколико се покрену процеси коjе читава држава очекуjе они (ДПС) се никада неће вратити у седло.

- Ако се Мило Ђуакновић врати на власт, нико од нас нема право да се бави политиком, али немоjте да нас кочите у томе- истакао jе Радуновић.

ПРОБЛЕМ ПОЛИТИЧКА ОСВЕТА

Ћаловић Марковић jе одговорила Радуновићу да jе проблем што он хоће да се политички свети, због предмета "државни удар", промjеном тужилаштва Миливоjу Катнићу или Милу Ђукановићу, те да то ради из политичких мотива и да она мислим да ово треба да се урадимо jер jе тужилаштво под утицаjем режима.

- Ако Ђукановић буде отишао са власти са новцем и слободан, ви ћете бити криви, не ми коjи 20 година тражимо ђе су његове паре. Од августа мjесеца нисте ништа радили. Ви сада обjашњавате да то мора брзо да се уради. Понашате се на врло сличан начин као прошли режим - казала му jе она.

Ћаловић је  додала да мијењају "лоше тужилаштво на лош начин" и да је од 30. августа била битнија подјела функција него реформа тужилаштва.

КОРУПЦИЈА И КРИМИНАЛ

- У тужилаштву се осјећао задах корупције и криминала, а нажалост часни тужиоцу нису хтјели да упру прстом у никога, а Тужилачки свајет их оцјењивао са читим десеткама- поручила је Бранка Бошњак, посланица ПзП.

- Претходних година тужилаштво jе радило заиста лоше...Пуно jе потреба да се дође до промjена, броjне аномалиjе коjе нису исправљане. Мишљење Венециjанске комисиjе ниjе обавезуjуће, али jе jако важно ако стремимо ка Европскоj униjи - сматра Зоран Вујичић из Грађанске алијансе. 

Из Удружења правника Бранислав Радуловић исатакао је да је су неопходне реформе у тужилаштву. Подсјетио је да  Уставни одбор ништа не ради поводом избора судија Уставног суда.

Же.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 12:00