Тонино Пицула / Тонино Пицула - Тонино Пицула
23/03/2021 u 23:49 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пицула: Независност СДТ-а важна за придруживање

Пицула је указао да напори везани за правосуђе треба да буду усредсређени кроз спровођење постојећег законодавства и у складу са препорукама које су дали Група држава против корупције (ГРЕКО) и Венецијанска комисија
Извјестилац Европског парламента (ЕП) за Црну Гору Тонино Пицула навео је у амандману на предлог извјештаја о Црној Гори да изражава жаљење због ограниченог напретка у правосуђу и да позива црногорску власт да се хитно посвети преосталим изазовима у погледу независности, професионалности, ефикасности и одговорност правосудног система. Пицула је амандман поднио на сопствени извјештај о Црној Гори, о коме ће бити ријечи на пленуму ЕП у априлу.
Пицула је указао да напори везани за правосуђе треба да буду усредсређени кроз спровођење постојећег законодавства и у складу са препорукама које су дали Група држава против корупције (ГРЕКО) и Венецијанска комисија.
– Црна Гора треба да оствари даљи напредак у реформи владавине закона, укључујући напредовање, а не заокрет назад у спровођењу реформи правосуђа у складу са добрим демократским нормама и праксама. Као резултат већ спроведене реформе, Црна Гора већ има тијела и механизме у функцији да се осигура независност и одговорност судија и тужилаштава – навео је Пицула у амандману.
Он је истакао да ЕП подстиче власти да се одлуче на досљедну употреба тих механизама, да
се надовежу на већ урађен посао за даљи развој биланса резултата и да граде на досадашњем билансу резултата у борби против корупције и организованог криминала.
– Независност, функционисање и интегритет Специјалног државног тужилаштва (СДТ) кључни су за напредак Црне Горе у области владавине права – нагласио је Пицула.
Ништа без консултација
Посланик ЕП Фабио Марио Касталдо рекао је да ЕП позива црногорску владу да се доследно консултују са својим европским партнерима прије измјена и допуна кључних законских прописа.
– То треба да уради и у случају предложене измјене и допуне закона о тужилаштву – навео је Касталдо.

У амандману који су поднијели Здислав Краснодебски, Рафаеле Фито, Витолд Јан Вашчиковски, Ангел Дамбаски, Адам Биелан и Херманн Терч пише да ЕП изражава дубоку забринутост због
тумачење Устава код Судског савјета.
– Њиме се одобрава незаконито поновно именовање предсједника појединих судова на више од два мандата – указала је ова група европских посланика.
Венецијанска комисија саопштила је раније да разумије да у Црној Гори постоји снажан захтјев за свеобухватну реформу тужилаштва. Међутим, како су додали, таква реформа треба да буде пажљиво дизајнирана и да не резултира једноставном замјеном водећих тужилаца новим – уз долазак нове већине – у потенцијално опасној политичкој пракси контроле над тужилаштвом. Експерти ВК су то навели у мишљењу о два предложена закона – о измјенама закона о државном тужилаштву и закона о тужилаштву за организовани криминал, које је иницирала црногорска скупштинска већина. Мишљење је усвојено 20. марта
М.В.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:08