Дритан Абазовић / - УРА
18/06/2021 u 16:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић: Црној Гори слиједи жесток обрачун са криминалом и корупцијом

Абазовић је, како је саопштено из Владе, навео да након приступања у НАТО, пуноправно чланство у ЕУ остаје стратешки циљ који нема алтернативу и којим би Црна Гора заокружила своју спољнополитичку визију

Црној Гори слиједи жесток обрачун са криминалом и корупцијом и резултате ће испоручити за годину, поручио је потпредсједник Владе Дритан Абазовић на панелу на нивоу министара задужених за вањске и европске послове на Вестерн Балканс Сумит у Бечу, јавља МИНА.

На панелу, чији је домаћин била аустријска министарка за Европску унији (ЕУ) и Устав Каролина Едтштадлер, тема је била политика проширења земаља Западног Балкана и размјена мишљења у контексту Конференције за будућност Европе, уочи пленарног састанка Конференције који ће се одржати сјутра Стразбуру.

Абазовић је, како је саопштено из Владе, навео да након приступања у НАТО, пуноправно чланство у ЕУ остаје стратешки циљ који нема алтернативу и којим би Црна Гора заокружила своју спољнополитичку визију.

Он је додао да у том смислу, Црној Гори изузетно значи недвосмислена подршка међународних партнера европској перспективи Западног Балкана, коју је ЕУ још једном потврдила у свом предлогу нове методологије преговора.

-Охрабрују нас и додатно мотивишу поруке које смо у мају чули из Европског парламента, нарочито када говоримо о напретку у борби против организованог криминала и корупције, као главној сметњи напретку Црне Горе-навео је Абазовић.

Он је казао да је увјерен да ће Црна Гора, која је највише одмакла у преговарачком процесу, ефикасно завршити овај пут.

-На том путу стоји нам трновит реформски процес, али је Црна Гора ријешена да тај посао заврши. У наредном периоду слиједи жесток обрачун са криминалом и корупцијом. Испоручићемо резултате за годину дана- нагласио је Абазовић.

Он је поновио да интеграција Црне Горе у ЕУ нема алтернативу и да су одлучни да доврше своје реформске процесе.

-Новом методологијом проширења владавина права је окосница преговарачког процеса. Реформе у области владавине права су један од приоритета рада Владе и у преходних пола године постигнути су помаци у том смислу- казао је Абазовић.

Он је увјерен да ће у доброј комуникацији са Европском комисијом и државама чланицама Уније црногорски партнери препознати напоре у циљу затварања преговарачких поглавља 23 и 24.

Говорећи о поглављима 23 и 24, Абазовић је навео да је од највеће важности дефинисати кључне приоритетне активности како бисмо,у што краћем року, добили завршна мјерила.

-Недавно објављени Нон пејпер за владавину права, као и Резолуцију Евроспког парламента о Црној Гори узимамо као смјерницу нашег даљег рада и напретка-рекао Абазовић.

Он је истакао да од самог почетка преговора, Црна Гора преговара по најстрожијим критеријумима и жели да у ЕУ уђе као равноправан и спреман партнер, стављајући у први план квалитет реформи које спроводи.

Он је додао да сматра изузетно важним што документ о Новој методологији препознаје снажни политички карактер преговарачког процеса и значај снажније политичке димензије, кроз динамизирање политичког дијалога на највишем нивоу, чешће и редовније Самите ЕУ-ЗБ, међувладине конференције и контакте.

-Поздрављамо приступ у коме владавина права задржава централну улогу у процесу приближавања Унији, свјесни да изградња савременог и економски просперитетног друштва иде руку под руку с демократским развојем- закључио је Абазовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 19:41