/ Dritan Abazović FOTO: Lazar Ružić
12/01/2023 u 20:13 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Šverc cigareta rade grand, mojkovački, nikšićki, božajski i rožajski klan

Duži je tehnički mandat nego prvi, mislim da smo efikasniji u tehničkom mandatu, rekao je Abazović

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je u emisiji "Načisto" na TV Vijesti da je DF stavio tačku na priču o formiranju 44. Vlade kad je otišao.

Vezano za sastanak 4. januara, Abazović je kazao da je "na tu igru tačku stavio Demorkatski front kada je otišao".

-Oni su rekli da li želite da potpišete da se sjednica održi za 14, 15 dana. Mi smo rekli 'kako da poptišemo kad nijedna stvar nije dogovorena'. Zna se kako se formira vlada. Rekli smo da smo spremni za razgovor, dogovor i da se ide na taj svečaniji dio sjednice kada se bira 44. vlada. Pitali su da li ostajemo pri stavu da nećemo da potpišempo, odgovorili smo ostajemo, nakon čega su otišli-naveo je Abazović.

Abazović o odlasku u Banjaluku: Kovač će vratiti 200 eura u budžet

On je poručiod a je "ovakvo formiranje 44. vlade  za nas završena priča".

-Mandatar Lekić je cijelo vrijeme bio strpljiv i tolerantan i spreman da razumije sve perpsektive bilo kojeg političkog subjekta-kazao je on.

Abazović je rekao da je potpuno logično da kada želite da formirate vladu da imate "neki dokumentat oko glavnih magistralih pravaca".

-Treba da znamo da je Evropska unija ovdje uložila milijardu eura, od kada smo u procesu EU integracija, da je naš najveći saveznik SAD, da nam pomažu ne samo u reformamana nego i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i mi ne možemo da budemo država koja će zbog jednog kratkog vremenskog perioda sve da sruši što su bili zajednički projekti. Suverena smo država, parlamentarna demokratija i Ustav je prekršen onog trenutka kada predsjednik Đukanović nije dao mandat Lekiću iako je bilo jasno da ima većinu-poručio je on.

Abazović ke poručio da je  "DPS srozan".

-Pogledajte snagu DPS u decembru 2021. i u decembru 2022. godine. Razumijem da građani nemaju vremena i ne žele da se bave dubljim analizama. Ali u zemlji koja je podijeljena manjinska vlada je nešto najbolje što je napravljeno i što se stvara perspektiva da svako može sa svakim-samtra on i dodjae  da će Crna Gora "nakon predsjedničkih izbora biti još više na pravom putu".

Kako je dodao njegov stav je da ne može da se ide na izbore bez Ustavnog suda "jer će se onda Šavnik i Podgorica desiti u cijeloj Crnoj Gori".

-Očekujem da se na njih izvrši mali pritisak da oni ne urade ono što su uradili 12. decembra. DPS nije glasao za sudije Ustavnog suda hoće da ima kontrolu nad Ustavnim sudom. Toga neće biti-smatra Abazović.

Komentarišući odlazak šest zvaničnika crnogorskih opština u Beograd na sjednicu Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije i njihove izjave, Abazović je kazao da što se tiče programskih načela, te teme drugi nameću - DF i najviše DPS.

- Svaka tema svađalica treba da se skine sa dnevnog to reda. Oni je nameću, moj program to nije već da se gradi žičara, autoput, da se kupi Željezara, Luka Bar, da se promoviše turizam, da se zaštite Pljevlja... Oni se na sve načine da ove teme drže žive, ja se na sve načine borim da te teme završimo- naveo je on.

Abazovbić je na pitanje  da li će URA glasati za povodom inicijative koju je pokrenuo DPS za smjenu čelnika šest crnogorskih opština, kazao da misli da je to stvar koja treba da ima javni ukor.

-Mi imamo vrlo korektnu permanentnu komunikaciju. Mnogo su se 'ispeglali' odnosi i to mnogo i tome se radujem. Naročito što sa Demokratskom Crnom Gorom čini mi se završili jednu ružnu epizodu. Sa Evropom sad lično nikad nisam imao neki problem, sa kolegom Spajićem i Milatovićem sam bio kolega u Vladi. Tu smo da sarađujemo. Svi smo upućeni jedni na druge- kazao ej on na pitanje da li je sa predstavnicima Pokreta Evrope sad i Demokratske Crne Gore uoči Nove godine i da je razgovarano o mogućem zajedničkom nastupu.

Abazović je naveo i da smatra da ukoliko se Đukanović ponovo kandiduje za predsjednika države, da će ga na izborima pobijediti svako ko mu stane na crtu. On je dodao da očekuje da predsjednički izbori budu održani u aprilu.

 Abazović je prokomentarisao dokument koji je  objavio lider SDP-a Raško Konjević nedavno. a u kome se navodi da se prema operativnim saznanjima krijumčarenje cigareta u Luci Bar dešavalo pod patronatom sada bivšeg direktora Uprave carina i prihoda Rada Miloševića, a uz odobrenje Abazovića, rekavši da taj dokument nije vidio.

- O kakvom se dokumentu radi neka kaže Konjević. Ja taj dokument nisam vidio. Mislim da je Konjević čovjek koji ima dijagnozu.  Dok to ne isporuči SDT-u, neka se spremi da vrati 30.000 eura što mu je majka uzela za stan neregularno- kazao je Abazović.

Kada su, kako kaže, u pitanju optužbe na račun nekih njegovih kolega koji su samohrani roditelji i pošteni ljudi, Abazović ističe "da Konjević treba da zna da sam uzeo amanet i da će za to odgovarati prije ili kasnije"

-Kada je riječ o švercu cigarerta to niko nije pominjao osim nekih opozicionih poslanika niti preduzimao dok nisam došao za potpredsjednika Vlade- rekao je Abazović.

On je pokazao papir sa bropdovima i njihovim uplovljavanjem u Luku Bar.

-Šverc u Crnoj Gori se radi na dva načina, kroz pranje kontejnera i to radi nekoliko ekipa. Od tih ekipa postoji pet i niko nije procesuiran. To su "grand", "mojkovčani", "nikšićani", "božajski"i "rožajski" klan. To su pet ekipa. Niko nije procesuiran. Zašto imam pravo na sumnju. Ono što meni rade od kada sam otvorio rat politički postao sam žrtva svih političkih napada-precizira Abazović.

Abazović je naveo da kada se "predao dokumet sve je krenulo".

-Na osnovu operativnih podataka... došli smo do pouzdanih informacija vezano za nelegalan protok cigareta koji se odvijao decenijma unazad a koji je prema ovim saznanjima organizovao klan "grand" čiji su dominantno istaknuti članovi Ranko Ubović i Aco Mijajlović, a današnji takozvani "Bemax", firma  koja se po operativnim saznanjima pored legalnih poslova bavi i krijumčarenjem duvanskih proizvoda, cigareta i drugim nelegalnim aktivnostima. Službenici su radom na terenu došli do saznanja da su lica koja čine tzv grupu "Bemax" cigarete dopremali inostranim brodovima u Slobnodnu zonu Luku Bar, od kojih je jedan identifikovan kao brod "Rafaelo- rekao je Abazović navodeći da to piše u dokumentu koji je uradila Uprava prihoda i carina.

-Ja te ove ljude ne optužujem, čitam dokument... Nakon toga kreće neviđena hajka... Ovdje leže stotine miliona eura, ako ne i milijarde. Ako mi želimo borbu protiv cigareta da svedemo na carinike, vozače, možemo to da uradimo. Imam pravo na sumnju. Ja ne optužujem ove ljude, samo kažem šta imam od dokumentacije-rekao je Abazović pokazujući šemu.

Abazović je rekao i da ne amnestira Miloševića.

-Želim da se istina o švercu cigareta dovede do kraja- rekao je Abazović dodajući da je informacije podijelio sa SDT-om. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 23:37