Abazović u posjeti Plantažama / - FOTO: IVAN PETROVIć IPE
10/01/2023 u 12:58 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Neću smijeniti Kovača i Damjanovića, imaju pravo na svoj stav

Ja to cijenim i poštujem. Treba da postujemo različitosti i da se bavimo drugim temama, ocijenio je on

Premijer Dritan Abazović kazao je da neće smijeniti ministre Aleksandra Damjanovića i Marka Kovača koji su prisustvovali svečanosti povodom Dana Republike Srpske, te poručio da svi imaju pravo na svoje stavove.

On je odgovarajući na pitanja novinara nakon obilaska Plantaža, istakao da prisustvo ministara na svečanosti u Banjaluci izazvalo veliko interesovanje i dodao da je  ministar pravde Marko Kovač bio i u Srebrenici, ali da tada nije čuo kritike.

- Sada očekujete od mene da napadam Kovača, to se neće desiti: Tvrdim da svoj posao radi principjelno i tačno. Kovač i Damjanović su juče saopštili da podržavaju ono što je ustavno uređenje BiH. U tom kontekstu su oni objasnili šta je stav CG. Neću ulaziti u to da li su trebali tamo biti ili ne. Oni imaju pravo na svoje stavove, ja to cijenim i poštujem. Treba da postujemo različitosti i da se bavimo drugim temama, ocijenio je Abazović, odgovarajući na pitanja novinara prilikom posjete Plantažama..

Kovač za portal Dan: Otišao sam u svojstvu ministra na svečanost, ničim nisam ugrozio BiH

Nije znao da će dva ministra poći na proslavu u Banjaluku, a poručio je da ih neće smijeniti.

- Ovo neće ostaviti posledice na odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Ja svaku stvar doživljavam profesionalno, čuo sam se sa jednim i drugim kolegom. Ovaj poziv Dodika nije išao diplomatskim kanalima i mora postojati oficionalno pismo. Pitajte njih kako su pošli, jer ne znam i ne bih se time bavio i afirmisao ga. Ova vlada je državi uštedjela milione eura, vjerujte meni je žao što u CG 10. januara 2023. godine umjesto o kupovini Luke Bar, mi pričamo ko je bio učesnik događaja u Republici Srpskoj, dodao je on.

Vlada nije razmatrala prisustvo Kovača i Damjanovića na svečanosti povodom Dana RS

Istakao je da nisu u RS bili kao Vlada, a nije njegova stvar da se bave da li će se neko negdje okupljati nekim povodom.

Damjanović: Na svečanosti u Banjaluci sam bio u lično ime, poštujem suverenitet BiH

- Zanimaju me zvanične stvari, Vlada u ovome nije imala nikakvog udjela, a sa svima želimo dobru saradnju, dodao je Abazović.

Kako je istakao, vidio je reakciju Majki Srebrenice, te dodao da neko stalno afirmiše negativnu matricu.

Damjanović i Kovač na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske

- Je li neko zahvalio Marku Kovaču jer je bio u Srebrenici. Kad treba da se kritikuje i napadne i linčuje, onda stajemo u red. Mene u tom redu neće biti, ja se tako sa kolegama ne odnosim. Ovo ne doprinosi pomirenju, ljudi treba sami da rade u funkciji pomirenja, kazao je Abazović.

Kad se izabere Ustavni sud, ići na izbore

- Mi smo vidjeli da nije došlo do formiranja nove vlade, prema meni je da dok se ne izabere Ustavni sud ne treba ići na izbore, ali srećno bilo ako neko tako hoće. Ja se nekad čudim gdje mi živimo. Poslanici traže od vlade u tehničkom mandatu da skrate mandat parlamentu koji je u punom mandatu. Ako žele da skrate nek izvole. Ako hoćete novu vladu, napravite je. Ne tražite od nas da uradimo stvari koje vi niste spremni da uradite, naglasio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 14:23