Абазовић   / Фото: Раде Копривица
01/09/2021 u 20:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић: Потребни су нам нови људи који нису контаминирани политиком подјела

Није довољно промијенити власт након 30 година, већ морамо промијенити понашање и лоше навике, каже вицепремијер

Није довољно промијенити власт након 30 година, већ морамо промијенити понашање и лоше навике, потребни су нам нови људи у политици, који нису контаминирани политиком подјела и национализма, а без тог искорака, никада нећемо промијенити Црну Гору, казао је потпредсједник Владе Дритан Абазовић на предавању које је организовала престижна Дипломатска академија у Бечу.

Бечка Дипломатска академија једна је од најстаријих дипломатских европских институција, а основана је 1754. године у циљу медијације између Османског царства и балканских држава.

Абазовић је указао да је кључни задатак Црне Горе у наредном периоду изградња владавине права, а да иза сваког национализма увијек стоје корупција и организовани криминал.

- Није то случај само у Црној Гори, већ и у готово свим државама Балкана. Kада год видите политичаре који свој наратив базирају искључиво на етно-националним подјелама, знајте да иза њега увијек стоје корупција, злоупотребе државних средстава и криминалне групе. Због тога су нам потребни нови људи, нове генерације неоптерећених и модерних политичких елита које ће повући регион ка европским вриједностима - указао је Абазовић.

Он је нагласио да морамо избрисати границе у својим главама, али и физичке границе између држава, како би поспјешили мобилност и сарадњу људи.

- ЕУ је то давно урадила, а вријеме је да земље Западног Балкана крену тим путем. Морамо јачати сарадњу и мобилност како би створили предуслове за помирење и економско јачање наших државу- указао је Абазовић.

Он је указао да друштво мора промијенити фокус са национализма и негативних тема које трују наше друштво на теме које се тичу мира, инфраструктурног развоја, инвестиција, нових радних мјеста, добросусједске сарадње и разумијевања.

Абазовић је истакао да је велики оптимиста како за стање и европски пут Црне Горе, тако и за укупан напредак држава Западног Балкана.

- Али морамо осјетити већу подршку Европске комисије, чланица ЕУ и других западних партнера. По мом суду, земље Западног Балкана имају само један добар избор – а то је да буду чланице Европске уније (ЕУ) и јачају европске вриједности - закључио је Абазовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:23