Дритан Абазовић / - Фото: Иван Петровић Ипе
30/06/2021 u 15:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић: Смјена власти у Црној Гори примјер за цијели регион

Он је казао да мисли да је “Црна Гора мало убризгала наде и региону, да се и у другим земљама пренесе тај талас промјена, да људи траже неке нове људе, политичаре, политичке елите, људе који нијесу контаминирани и не живе у деведесетим”

Смјена власти у Црној Гори примјер је за цијели регион, казао је потпредсједник Владе Дритан Абазовић и поручио да је јако важно да се у држави у наредном периоду индукује што више политичке стабилности.

Он је у интервјуу за портал Еuropean Western Balkans навео да сматра да је Црна Гора положила демократски испит.

На питање да ли турбуленције које тренутно постоје на политичкој сцени Црне Горе доводе у питање консензус који је постигнут везано за европске интеграције и да ли могу да наштете посвећености Владе том процесу, Абазовић је одговорио да могу и “наравно да штете”.

Како је навео, што је већа политичка нестабилност, то се фокус са европских интеграција некако све више отклања.

-Што је већа политичка стабилност, то је фокус на реформама све већи и већи, тако да лично сматрам да је јако важно да у наредном периоду индукујемо што више политичке стабилности. То није лако у овим околностима, нијесмо ни очекивали да ће бити лако- рекао је Абазовић.

Он је казао да мисли да је “Црна Гора мало убризгала наде и региону, да се и у другим земљама пренесе тај талас промјена, да људи траже неке нове људе, политичаре, политичке елите, људе који нијесу контаминирани и не живе у деведесетим”.

-Ја мислим да је Црна Гора постала примјер како се може направити смјена власти без икаквих конфликата, без икаквих проблема- навео је Абазовић.

Он је додао да је то процес, и да има и пуно грешака и проблема.

-И нико не глорификује ниједну владу па ни ову, али је најважније да се успостави тренд, а тренд је тај да људи траже нешто ново и да желе да идемо ка некој нормализацији- рекао је Абазовић.

Упитан да оцијени остварени успјех кад су у питању европске интеграције, он је казао да сматра да реформски пут није добио пуно убрзање у ових шест мјесеци, али да се раде неке претпоставке које би требало да означе да ће он заиста добити неку већу динамику почетком јесени.

Он је навео да је задовољан зато што је Влада показала да је стопроцентно посвећена европским интеграцијама.

-А сада мислим да је истекао онај грејс период, ако то тако можемо да назовемо, и сада морамо да урадимо нешто заиста видљиво да нам се не би десило као претходној влади да реторички сви будемо за европске интеграције, а да се суштински ствари не мијењају у пракси- поручио је Абазовић.

На питање да ли је оствариво оно што је европски комесар за проширење Оливер Вархељи помињао да до краја његовог мандата барем једна држава приступи ЕУ, Абазовић је одговорио да ако нека држава буде приступила ЕУ до 2025, онда ће то бити Црна Гора.

-Ја бих волио да се то деси, заиста ми треба да се максимално посветимо реформама-казао је Абазовић.

Како је навео, чланство не зависи само од земље кандидата, већ умногоме и од политичке воље која је унутар ЕУ у тренутку када неко треба да се прими или одбије.

-Оно што је најважнија ствар и за Црну Гору, али претпостављам и за друге земље кандидате је да ми завршимо домаћи задатак и да свој систем свој уподобимо са функционисањем система земаља ЕУ”, поручио је Абазовић.

То је, како је навео, важније него формално чланство.

-Боље је сачекати пар година а достићи стандард, неголи бити у пуноправном чланству а имати систем који је нефункционалан и не одговара ономе што су системи у другим земљама чланицама ЕУ- истакао је Абазовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:09