/ - АЛЕКСА БЕЧИЋ
25/11/2021 u 18:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Абдракхманов: Парламент ЦГ у дијелу иновација и транспарентности на високом нивоу

Током састанка је поручено да ће Црна Гора и ОЕБС и у перспективи наставити тијесну сарадњу уз додатно јачање партнерских односа

Црна Гора је сјајан примјер у региону, када су у питању међувјерски односи, оцијенио је током данашњег састанка са предсједником Скупштине Црне Горе Алексом Бечићем, високи комесар ОЕБС-а за питања националних мањина Каират Абдракхманов и поручио да ОЕБС охрабрује даља настојања и залагања наше земље на том путу.

Током састанка је поручено да ће Црна Гора и ОЕБС и у перспективи наставити тијесну сарадњу уз додатно јачање партнерских односа.

- Изразивши задовољство због сусрета са високим комесаром ОЕБС-а, предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић је констатовао да досадашњи ангажман Мисије ОЕБС-а у Црној Гори даје важан допринос интензивирању и обогаћивању одличних односа  између ОЕБС-а и Скупштине, те исказао отвореност да се сарадња настави у том правцу. Предсједник Бечић је подсјетио и на недавни, конструктиван састанак са шефицом Мисије ОЕБС-а у Црној Гори Доминик Ваг, током кога је било прилике да се шефица Мисије ближе упозна са резултатима актуелног Сазива на пољу унапрјеђења демократије, транспарентности, контролне и надзорне улоге парламента- наводе у саопоштењу.

Указујући на значај помоћи коју ОЕБС, као важан стратешки партнер у учвршћивању мира, демократије и безбједности у региону, пружа Црној Гори у спровођењу реформи и даљем јачању демократског развоја, предсједник је нагласио да је за Скупштину нарочито важна област демократизације, односно унапрјеђење црногорског изборног система, јачање парламентарних капацитета и демократских институција.

- Сам изборни процес, избори који су били историјски, али и транзиција власти која је услиједила, протекли су мирно, и Црна Гора је  условно речено, савладала прву лекцију демократије и показала потребан демократски капацитет- казао је предсједник црногорског парламента.

Предсједник је нагласио да је све што је рађено у претходних 14 мјесеци, реализовано са циљем да Црна Гора буде учвршћена и снажно постављена као европска, евроатланска и грађанска прича. У том смислу, наша земља, нагласио је, као стабилна и поуздана чланица НАТО савеза, земља која нема отворених билатералних питања, која има 100 одсто усклађену спољну политику са политиком ЕУ, снажну, већинску подршку грађана европском путу ,,јесте убједљиво најбољи кандидат, а ми смо убијеђени и прва наредна чланица ЕУ“.

Оцијенивши да је важно наставити са тијесном сарадњом два субјекта и јачањем партнерских односа, високи комесар ОЕБС-а за питања националних мањина Каират Абдракхманов је потврдио да је квалитетна сарадња остварена и на најширем дипломатском нивоу, те истакао да препознаје залагања и допринос који у том дијелу улаже Скупштина и предсједник Бечић лично. Указујући на најбоље праксе парламента, високи комесар је оцијенио да је Црна Гора једна од најнапреднијих земаља, која системски заступа побољшање положаја националних мањина.

- Црна Гора се наводи као сјајан примјер у региону када су у питању међувјерски односи, и када су у питању ваши даљи напори на овом пољу ми вам стојимо на располагању- казао је високи комесар ОЕБС-а.

Указујући на значај парламента, као институције која мањинама даје простор да представе своје жеље и потребе, комесар Абдракхманов је истакао да је потребно националне мањине/представнике мањинских партија укључити у припрему закона.

- Охрабрујем вас да наставите овим путем и укључите у припрему закона представнике националних мањина- казао је Абдракхманов.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 13:46