Damjanović na konferenciji Dani Amerike / - PRIVATNA ARHIVA
21/09/2024 u 12:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Aleksandar Damjanović na konferenciji Dani Amerike u Beogradu

U Beogradu je održana konferencija Dani Amerike, na kojoj su kroz dva panela, "Srbija i SAD, strateški dijalog i partnerstvo za 21.vek" i "Uloga javne i kulturne diplomatije u osnaživanju odnosa Srbije i SAD", učesnici govorili o mogućnostima unapređenja partnerstva i bilateralnih odnosa između Srbije i SAD, kao i o unapređenju političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje.

Konferenciji je prisustvovao i jedan od osnivača Pokreta “Naprijed” bivđi visoki Vladin zvaničnik Aleksandar Damjanovića, koji je tom prilikom imao niz interesantnih susreta.

Konferenciji je prisustvovala i Delegacija Nacionalne garde Ohaja, čiji se komandant, general-major Džon Haris, obratio učesnicima, a američki ambassador u Beogradu Kristofer Hil je rekao  da Srbija i SAD možda ne slažu u svim pitanjima, ali ono u čemu se slažu jeste to da obe strane žele da rade na unapređenju zajedničke saradnje.

image

Damjanović na konferenciji Dani Amerike

- PRIVATNA ARHIVA

- Važno je da svi Srbi shvate da, iako je bilo momenata u prošlosti kada je Srbija bila sama, sada više nije sama, Srbija ima puno prijatelja i smatram da se SAD računaju u jednog od njih - poručio je ambasador Hil.

Osnivač Kongresa Srpsko američkog prijateljstva Vladimir Marinković i izrazio uverenje da će u vrlo kratkom periodu biti dostignuto strateško partnerstvo na svim poljima.

- Republika Srbija je spremna za novu fazu u našim bilateralnim odnosima, kao i za pokretanje strateškog dijaloga. Verujem da je ovo samo prvi u nizu daljih sporazuma strateškog karaktera. Sve se ovo odvija u postojećim okvirima i principima spoljne politike Srbije, koji podrazumevaju sa jedne strane vojnu neutralnost a sa druge političnu nezavnost i koji nam ostavljaju prostora za dalje unapređenje saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama - istakao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nemanja Starović.

image

Damjanović na konferenciji Dani Amerike

- PRIVATNA ARHIVA

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 12:06