/ - фото илустрација
10/11/2021 u 09:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Алијанса жена ДПС: Промовисаћемо рационалнији приступ у рјешавању проблема насиљ

Алијанса жена ће наставити да указује на важност политика које су базиране на истраживањима

Алијанса жена ДПС саопштила је да пандемија коронавируса, како у свијету тако и код нас, знатно је повећала учесталост насиља, као и додатно погоршала положај жена жртава насиља.

- У Црној Гори, суочавамо се све више са културом толеранције према насиљу и унутар институција, док ставови према сексуалном насиљу над женама, потврђени и недавним истраживањима дубоко су забрињавајући.На десетој годишњици Конвенције Савјета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (позната и као Истанбулска конвенција), Алијанса жена Демократске партије социјалиста осуђује ставове у јавном простору који негирају постојање или афирмишу насиље, те додатно угрожавају сигурност жена у Црној Гори. Овим путем позивамо на друштвену и политичку одговорност и залагање свих друштвених актера и актерки за системско рјешавање све израженијег проблема насиља над женама и насиља у породици у Црној Гори- наводе у саопштењу.

Црна Гора је једна од првих држава, како наводе, које су потписале и ратификовале Истанбулску конвенцију, те позивамо Владу Црне Горе да сходно преузетим обавезама које проистичу из овог уговора, а у функцији заштите основних људских права, не маргинализује област социјалне политике, већ да се озбиљно ангажује за унапређење сервиса и услуга из области социјалне заштите, укључујући и заштиту жртава родно заснованог насиља и насиља у породици.

-Алијанса жена Демократске партије социјалиста ће наставити да указује на важност политика које су базиране на истраживањима, и на потребу за већом координацијом и сарадњом између институција као и са организацијама цивилног друштва. Боримо се за активно промовисање рационалнијег и систематичнијег приступа у рјешавању проблема насиља над женама и насиља у породици- поручују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 15:23