/ - DRITAN ABAZOVIć (TVCG-skrinšot)
26/01/2022 u 15:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АСК: Неоправдана смјена Абазовића са чела Савјета за борбу против корупције

Овакви поступци дубоко задиру и у владавину права и угрожавају повјерење грађана у рад јавне управе, наводе они

Агенција за спречавање корупције саопштила је јавности свој став о разрјешења предсједника Националног савјета за борбу против корупције на високом нивоу Дритана Абазовића. 

- Како се у члану 5 став 2 Одлуке наводи да је потпредсједник Владе, по правилу, предсједник Савјета, што је уједно и једини „оквирни“ критеријум за избор члана Савјета, Агенција сматра неоправданим коришћење законске могућности изузетка који је остављен у овом члану, те разрјешења предсједника Савјета иако обавља функцију потпредсједника Владе - навели су из АСК.

Ддају да је "Начело владавине права је темељ функционисања демократске правне државе и, како се то наводи у правној теорији, подразумијева захтјев за правом ограниченом и одговорном политичком влашћу која својим дјеловањем остварује и штити најшири корпус људских права и слобода".

-У том правцу, посебно је важна и деликатна улога носилаца највиших функција извршне власти, који имају појачану јавну одговорност да личним примјером и законитим поступањем доприносе снажењу владавине права и интегритета јавне управе. Поводом информације да је Влада Црне Горе разријешила предсједника Националног савјета за борбу против корупције на високом нивоу, Агенција за спрјечавање корупције користи прилику да још једном укаже на налазе из Мишљења на Одлуку о Националном савјету за борбу против корупције на високом нивоу („Службени лист ЦГ“ бр. 125/20 и бр. 11/21), од 19. априла 2021. године, посебно имајући у виду комплексност и осјетљивост питања које тај Савјет одређује као своју надлежност- наводе из АСК.

Како су саопштили:"У поменутом мишљењу наводи се да је Одлука о Националном савјету за борбу против корупције на високом нивоу донијета супротно одредби члана 12 Уредбе Владе Црне Горе, а да чланови 3, 5, 6, 7 и 9 предметне Одлуке могу довести до потенцијалних ризика од угрожавања јавног интереса због недовољне прецизности, те уоченог недостатка транспарентности и широких дискреционих овлашћења у појединим процедурама, чиме је створен простор за различите злоупотребе".

-Конкретно, а када је у питању члан 5 Одлуке који се односи на састав Националног савјета, Агенција је указала да њиме није дефинисана јасна структура Савјета кроз одређивање броја његових чланова, те критеријуми по којима ће се вршити њихов избор, односно разрјешење", пише у саопштењу Агенције.  Тиме су,остављена широка дикрециона овлашћења предлагачу да паушално утврђује број чланова Савјета, као и да именује и разрјешава његове чланове произвољно, у недостатку критеријума. Како се у члану 5 став 2 Одлуке наводи да је потпредсједник Владе, по правилу, предсједник Савјета, што је уједно и једини „оквирни“ критеријум за избор члана Савјета, Агенција сматра неоправданим коришћење законске могућности изузетка који је остављен у овом члану, те разрјешења предсједника Савјета иако обавља функцију потпредсједника Владе-прецизирају из АСК.

Додају да "Агенција и овом приликом апелује на носиоце највиших функција извршне власти да своје дјеловање заснивају на поштовању права, указујући да произвољност и непотпуни критеријуми у норми, те друге непрецизности које могу довести до коруптивног ризика неминовно нарушавају интегритет, етичност и транспарентност, узрокују различите злоупотребе и штете по јавни интерес и отварају простор за појаву неког од облика коруптивног понашања".

Поручују да "Самим тим, овакви поступци дубоко задиру и у владавину права и угрожавају повјерење грађана у рад јавне управе".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:16