Jovana Dragović / - PES
13/10/2024 u 18:40 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Asocijacija žena PES-a podržava strože mjere zaštite žrtava nasilja u porodici

Asocijacija žena Pokreta Evropa sad! snažno podržava i pozdravlja donošenje i buduću primjenu obavezujućeg uputstva tužiocima od strane VDT-a gospodina Milorada Markovića.

Podrška se odnosi na slučajeve nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, koje je usklađeno sa svim međunarodnim standardima.

- Uputstvom je predviđeno da se žrtva sasluša u tužilaštvu, bez prethodnog saslušanja u policiji, sa izbjegavanjem susreta žrtve i osumnjičenog, izricanje zaštitnih mjera, izricanje kazne pritvora uvijek pri postojanju razloga za isto, obavezno upoznavanje žrtve sa mogućnostima besplatne pravne pomoći, te da se obezbijedi zaštita privatnosti i integriteta žrtve u informisanju javnosti, sa posebnim obzirom kada je u pitanju dijete.  Takođe, podsjećamo da i naša izvršna vlast radi na suzbijanju ovog gorućeg društvenog problema, prevashodno kroz očekivane izmjene Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku - navedeno je u saopštenju koje potpisuje Jovana Dragović, predsjednica Asocijacije žena PES!.

Marković: Tužioci da prije policije saslušaju žrtvu nasilja u porodici

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. oktobar 2024 18:41