/ Алекса Бечић
03/10/2021 u 10:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Бечић: Црна Гора има добре темеље и претпоставке да постане прва наредна чланица ЕУ

Европска унија на примјеру Црне Горе да покаже да процес проширења истински живи у пракси, поручио је Бечић

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, обратио се на прес конференцији која је одржана након усвајања заједничке декларације на Самиту предсједника парламената. 

- Црна Гора има добре темеље и снажне претпоставке да постане прва наредна чланица Европске уније- поручио је предсједник Скупштине  на прес конференцији која је одржана у оквиру Самита предсједника парламената Западног Балкана, оцјењујући да би управо на примјеру Црне Горе Европска унија могла да покаже да процес проширења истински живи, у пракси.

На питање каква је атмосфера у Црној Гори, и да ли у нашем друштву постоји интересовање за процес проширења, Бечић је одговорио да је Црна Гора отворила сва преговарачка поглавља, привремено затворила три, те да 100 процентна усклађеност политике са политиком ЕУ, прати и висока подршка грађана процесу интеграција.

 Бечић је нагласио и да је земља у претходних годину финансијски, економски, социјално и епидемиолошки стабилна.

-  Важно би било да чујемо одговор и да видимо да ли ће се обистинити планови овог сазива Европске комисије са почетка мандата, да су њихова стремљења ка томе да до краја мандата овог сазива Европске комисије најмање једна земља Западног Балкана буде спремна за чланство- казао је предсједник црногорског парламента.

image
Алекса Бечић

Уз оцјену, да би потенцијално чланство Црне Горе, могло бити мотивациони фактор и подстрек другим земљама Западног Балкана, Бечић је изразио увјерење да ће залагање, конкретни помаци, али и жртве које процес интеграција изискује, бити препознати и на прави начин вредновани.

- Своју спољну политику темељимо на три стуба, а то су европске интеграције, јака, чврста и квалитетна регионална сарадања. Знате да је у Црној Гори, по први пут на изборима, дошло до историјске промјене власти, да смо по први пут у историји смјенили власт на изборима те да је тај процес транзиције протекао мирно и демократски. Моје мишљење је да процес интеграције земаља Западног Балкана ка Европској унији нема алтернативу као ни сарадња међу земљама Западног Балкана- истакао је предсједник Бечић.

Наводећи да је Црна Гора најмања земља Западног Балкана, да је Црна Гора земља која нема отворених билатералних питања са својим сусједима, Бечић је нагласио да Црна Гора има веома добре темеље и веома снажне претпоставке да постане прва наредна чланица Европске уније.

image
Алекса Бечић

- Европска унија може да покаже да ли процес проширења истински живи у пракси. Мислим да би веома важно било да, у односу на ово о чему смо данас говорили, чујемо тај одговор и да видимо да ли ће се обистинити планови овог сазива Европске комисије са почетка мандата да су њихова стремљења ка томе да до краја мандата најмање једна земља Западног Балкана постане дио ЕУ- истакао је Бечић.

Чланство Црне Горе у ЕУ би био значајан мотивациони фактор и подстрек свим другим земљама Западног Балкана, закључујући да су европске интеграције без сумње циљ свих земаља Западног Балкана.

Прес конференцији су присуствовали предсједник Државног Збора, Игор Зорчич, предсједник Народне Скупштине Србије, Ивица Дачић, предсједник Парламента Републике Сјеверне Македоније, Талат Джафери, потпредсједница Парламента Албаније, Ермонела Фелај Валикај и предсједавајући Дома народа Парламентарне Скупштине БиХ, Бакир Изетбеговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:52