aleksa bečić / - FOTO: VLADA CG
10/09/2024 u 19:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bečić: Fokusirali smo se na borbu protiv kriminala i korupcije, kao i na jačanje vladavine prava

Zamjenik premijera i potpredsjednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa novim ambasadorom Evropske unije u Crnoj Gori Johanom Satlerom.

Bečić je uputio čestitke ambasadoru povodom preuzimanje nove funkcije i izrazio uvjerenje da će, zahvaljujući njegovom bogatom iskustvu i razumijevanju specifičnosti Zapadnog Balkana, saradnja između Crne Gore i EU nastavi da se razvija, pružajući snažnu podršku našem putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

On je posebno istakao nedavno postignuće - dobijanje IBAR-a, koji predstavlja istorijsku prekretnicu u procesu evropske integracije Crne Gore.

- Tokom prethodnih mjeseci, uspješno smo deblokirali proces evropske integracije kroz deblokadu ključnih institucija, odgovoran pristup Vlade i Skupštine, kao i usvajanje velikog broja zakona i drugih propisa, odnosno sprovođenje sveobuhvatnih reformi u svim društveno-političkim sferama. Fokusirali smo se na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i na jačanje vladavine prava. Naš naredni cilj je da do kraja godine zatvorimo niz pregovaračkih poglavlja, uz međuinstitucionalnu saradnju i snažnu podršku građana koja podiže nivo odgovornosti svih političkih subjekata- naglasio je Bečić.

Bečić je izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom između bezbjednosnog sektora, tužilaštva i međunarodnih partnera, ističući da su povjerenje i partnerstvo ključni za postizanje konkretnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Gorčević: Spremamo se za zatvaranje poglavlja

- Naši rezultati najbolje svjedoče o efikasnoj saradnji između bezbjednosnog sektora, SDT-a i drugih nadležnih tužilaštava, kao i naših međunarodnih partnera, u prvom redu EUROPOL-a. Timski rad, transparentnost i odgovornost čelnika svih nadležnih institucija najsnažnije su oružje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Tokom proteklih deset mjeseci procesuirano je oko 70 lica zbog krivičnih djela iz oblasti korupcije, rasvijetljeno je 95% svih krivičnih djela nastalih u ovom periodu, kao i 85% krivičnih djela po nepoznatom učiniocu. Procesuirano je oko 600 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa, operativno interesantnih lica i sa njima povezanih lica, oko 400 lica koja se terete za ekonomski kriminalitet i oko 200 zbog opojnih droga. Takođe, građani su gotovo svakodnevno svjedočili razbijanju švercerskih lanaca narkotika i cigareta, a zabilježene su i najznačajnije zapljene nelegalnog oružja u novijoj istoriji- istakao je zamjenik premijera.

Bečić je dodao da su, osim borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ekonomsko snaženje građana, izgradnja građanskog društva koje počiva na vladavini prava i snažnim instituicijama prioriteti ove vlasti.

- Vlada Crne Gore će nastaviti sa unaprjeđenjem socio-ekonomskog položaja građana, borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije, kako bi izgradila snažno građansko društvo utemeljeno na vladavini prava i povjerenju u institucije. To je najbrži put ka Evropskoj uniji, odraz pravog patriotizma i ljubavi prema svojoj zemlji‘- zaključio je Bečić.

Ambasador Satler je istakao da Crna Gora ima istorijsku priliku da postane sljedeća članica Evropske unije.

- Vaš dosadašnji rad i vaši rezultati pokazuju ozbiljnost vaše namjere da Crnu Goru pomjerite naprijed na evropskom putu. Radujem se bliskoj saradnji sa Vladom Crne Gore kako bih vam pomogao da zadržite zamah i iskoristite ovu istorijsku priliku- zaključio je Satler.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 22:03