Бечић и Калинин / - Скупштина ЦГ
20/07/2021 u 13:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић-Калнина: Црна Гора има снажну подршку Летоније

Бечић је истакао да Црна Гора има најбржу европску перспективу, те да је реално очекивање да наша земља постане прва наредна чланица Европске уније, у чему политичка и експертска помоћ Летоније може бити вишеструко корисна

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић састао се данас са Агнесом Калнином, амбасадором Летоније у Црној Гори.

Уз изразе задовољства сусретом са новоименованом амбасадорком Летоније, предсједник Скупштине високо је оцијенио билатералне односе и констатовао важност успостављања политичког дијалога на највишем нивоу. Исказавши захвалност на континуираној посвећености Летоније европској интеграцији Црне Горе, предсједник Бечић се осврнуо и на допринос у процесу приступања у НАТО.

На тој линији, Бечић је истакао да Црна Гора има најбржу европску перспективу, те да је реално очекивање да наша земља постане прва наредна чланица Европске уније, у чему политичка и експертска помоћ Летоније може бити вишеструко корисна. Он је упознао амбасадорку Калнину са приоритетима новог скупштинског сазива, као и са актуелним политичким приликама, нагласивши да „уз све кохабитационе изазове процес транзиције протиче мирно, на задовољство домаће и међународне јавности“. Предсједник Скупштине се освнуо на бројне реализоване пројекте у претходном периоду, који су имали за циљ да се политичка дебата врати у Парламент. „Парламентарна демократија јача у Црној Гори, што је кључна порука у сусрет првој години промјене власти у нашој земљи“, закључио је предсједник Скупштине.Уз подсјећање на садржајне пријатељске односе, амбасадорка Калнина је подијелила спремност да током своје дипломатске мисије ради на снажењу билатералне перспективе. Она је казала да Летонија снажно подржава аспирацију Црне Горе ка ЕУ, истичући да постоји много поља за сарадњу, нарочито на плану безбједности и политичког дијалога. Она је исказала иницијативу да посредством интензивније политичке комуникације, заједнички унаприједимо економску и инфраструктурну сарадњу. 

Посебан акценат дат је парламентарној дипломатији, уз обострано очекивање да ће парламенти допринијети продубљивању сарадње, у чему су групе пријатељства препознате као механизам кооперације од изузетног значаја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:10