фото: Дело / - фото: Дело
30/11/2021 u 18:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић: Колеге често молим да се не враћамо у прошлост и не престројавамо по идеолошким мјерилима

Према оцјени предсједника црногорске скупштине, осим вакцинисања, за преживљавање државе у епидемији је кључна равнотежа економије и епидемиологије

Предсједник Скупштине Црне Горе, Алекса Бечић, током званичне посјете Словенији, дао је интервју новинару словеначких новина Дело, Новици Михајловићу.

Скупштина Црне Горе се епидемији прилагодила већ давно, посланици су промијенили пословник и омогућили колегама, док су у изолацији да прате расправе преко интернета и гласају на даљину. Предсједник, који је јуче започео тродневну посјету Словенији, најмлађи је предсједник скупштине у Европи и не крије самоувјереност у вези са европском будућношћу своје државе.

Епидемиолошка слика у Црној Гори је тренутно око три - до четири пута боља у односу на исти период прошле године, када су имали затворене границе и неуспјешну туристичку сезону. Ове године су имали отворене границе, успјешну туристичку сезону и много смиренију епидемиолошку слику у односу на исти период прошле године.

Према оцјени предсједника црногорске скупштине, осим вакцинисања, за преживљавање државе у епидемији је кључна равнотежа економије и епидемиологије. Магистар економије и некадашњи успјешан фудбалер је са 34 године већ седам година предсједник црногорске политичке странке Демократе, те најмлађи предсједник међу европским парламентима.

Што се тиче гласања на даљину, напреднији сте од словеначког Државног збора.

 - То смо договорили заједно, власт и опозиција, ми смо практично консензусом усвојили измјену пословника, што је било неопходно да парламент може наставити са радом у тим условима- нагласио је он.

Нетрпељивости је у свим друштвима све више, нездрава комуникација почиње у врху, како оцјењујете политичку културу у свом парламенту?

Сматрам да смо на завидном нивоу политичке културе. Можда то унутар државе не изгледа увијек тако, међутим, кад чујем како нас оцјењују извана и кад чујем поређења са другим парламентима у нашем ближем сусједству, они који нас прате тврде да прилике и нису тако лоше.

Како то успијевате?

Ја лично се трудим одржавати равноправан и принципијелан однос, како према власти, тако и према опозицији, да је опозиција задовољна временом које им је на располагању. Често упозоравам колеге са обје стране на тон и начин наступа, увијек се може пронаћи ријеч којом можете пренијети садржај, а да њоме никога не увриједите.

Колеге често молим да се поштујемо, да се не враћамо у прошлост. Дајмо ипак мало погледати у 2030. или 2040. годину; да не гледамо непрестано назад и да се не престројавамо непрестано по идеолошким мјерилима.

Да ли као најмлађи предсједник парламента у Европи понекад имате тешкоће са ауторитетом?

Ауторитет не зависи од година него од тога да ли се придржавате принципа и да ли се понашате једнако према свима. Ако наступате на такав начин, исказујете поштовање према другима и други ће вам то поштовање узвраћати. Имао сам привилегију и част да сам увијек рушио некакве рекорде као најмлађи на различитим истакнутим политичким функцијама.

Поносан сам на то да сам међу првима у борби за улазак нових лица у политику и за постепену замјену генерација у политици. Још прије седам или осам година смо имали 25 година иста лица, и на власти и у опозицији. Нова енергија је потребна, неопходан нам је одговарајући спој младости и искуства. Ако је нечији једини недостатак младост, нека истраје на свом путу.

Пред гласањем сте о буџету за сљедећу годину, које су главне новости?

О приједлогу буџета ће бити расправљано на сједници средином децембра и надам се да ће бити завршена већ ове године. Наш посланички клуб, који чини десет посланика, подржава буџет који доноси важне иновације и који је повезан са измјеном низа закона. Економски план предвиђа повећање минималне плате са 250 на 450 еура.

Услиједиће још више других повећања доходака, а све са циљем омогућавања олакшица за послодавце, попут укидања плаћања доприноса за обавезно здравствено и социјално осигурање, чиме ће се омогућити повећање нето зарада практично свима у Црној Гори, а најприје онима са минималним примањима.

То су велики кораци, како ћете то финансирати?

И за ову годину је било много сумње, нарочито на страни опозиције, па смо ипак успјели да у року од осам мјесеци само из туризма остваримо приходе који су били планирани за свих 12 мјесеци. Имали смо врло добру туристичку сезону, која је била на нивоу 2019. године те ће нам, према процјенама, донијети 700 милиона еура прихода у буџет.

Црна Гора је честа мета интереса великих сила, како у таквим приликама може остати на европском путу?

Велики ум је једном рекао да су мале државе крвави ситниш у обрачуну великих сила. Сматрам да је вријеме крвавог ситниша иза нас и да долази вријеме напретка. За нас нема дилеме, ми смо искључиво европски и евроатлантски усмјерени. Ми смо поуздана чланица Савеза НАТО и бићемо прва сљедећа чланица Европске уније са Западног Балкана. За европски пут једноставно нема алтернативе.

Одакле црпите самоувјереност, кад је ријеч о вашој прогнози чланства у ЕУ?

Отворили смо сва преговарачка поглавља, у потпуности смо ускладили вањску политику са политиком Европске уније, то немају ни неке чланице Уније. Имамо рекордну 80-одстотну подршку држављана чланству у ЕУ, наша монетарна политика је у потпуности усклађена са европском.

Што прије треба успјешно завршити процес придруживања, што је у интересу, како Уније, тако и Црне Горе. Ако постанемо прва сљедећа чланица, подстакли бисмо и друге државе за наставак процеса европске интеграције, и то би била јасна порука да ЕУ види будућност Западног Балкана унутар Уније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:08