Алекса Бечић / - Демократе
19/01/2022 u 15:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић: На сцени класичан пуч и крађа изборне воље

Грађани Црне Горе су 30. августа гласали за промјену, а не за превару. Црна Гора гласала је за суштинске промјене, одбацивање лоших и погубних пракси које су трајале 30 година, а чији су носиоци били ДПС и његови сателити, политички послушници, медијске слуге и мафијашки сарадници

Предсjедник Скупштине и лидер Демократа Алекса Бечић обратио се  јавности се након што jе Коалиција "Црно на бијело" предала иницијативу Скупштини за изгласавање неповјерења Влади.

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЈЕДНИКА СКУПШТИНЕ ПРЕНОСИМО ИНТЕГРАЛНО:

Претходних дана и недјеља на сцени је најава класичног покушаја уставног пуча, гажења највишег правног акта, изборне воље грађана и свих постулата демократије.

Грађани Црне Горе су 30. августа гласали за промјену, а не за превару. Црна Гора гласала је за суштинске промјене, одбацивање лоших и погубних пракси које су трајале 30 година, а чији су носиоци били ДПС и његови сателити, политички послушници, медијске слуге и мафијашки сарадници.

Такво опредјељење грађани Црне Горе потврдили су и на свим локалним изборима од тада, а посебан печат дале су убједљиве побједе које смо остварили чак и у традиционалним упориштима садашње опозиције.  

У изборној кампањи сви политички субјекти који су касније формирали парламентарну већину су јасно саопштили да са ДПС-ом неће правити било какве комбинације након избора. Јасно и експлицитно. И шта имамо сада.  

Да они који су вам се клели да са ДПС-ом неће ићи у било какве варијанте, а и прије само мјесец дана тврдили да са оваквим ДПС-ом неће никада имати било шта, нуде таквом ДПС-у да му принесу на тацну слободарске гласове грађана Црне Горе и да заједно формирају парламентарну већину. То се зове политичка превара. 

Да они који су одбили реконструкцију Владе инсистирајући на експертској Влади, сада исказују спремност да заједно са ДПС-ом форимирају политичку Владу. То се зове политичко лицемјерство.  

Да они који су једини имали своје политичке представнике у Влади, сада хоце са ДПС-ом да сруше ту Владу. То се зове политићки неморал. 

Да они који су тврдили да имају спискове ДПС посланика и функционера које ће да процесуирају због криминала и корупцје, сада са тим људима желе заједно да врше власт и одбијају да саопште ко им је нудио 21 милион за издају народне воље. То се зове политички кукавичлук. 

Да они други који су настали на отклону од криминала и корупције ДПС-а и чији су чланови деценијама шиканирани заједно са свима нама од тог по много чему монструозног система владања, сада исказују спремност да разговарају о формирању Владе чији би кључни ослонац био ДПС. То се зове политичка издаја. 

Када спојите политичку превару, политичко лицемјерство, политички неморал, политички кукавичлук и политичку издају добијате велику народну издају. Издају епских размјера. Издају вијека. Издају какву не памти Црна Гора.  

Политичке функције су пролазне, све то као и много другог у животу долази и пролази, па се нешто и поново враћа,  али слободу и чисте руке кад изгубите једном никада више их не можете повратити. Зато, ако издаја народне воље доведе до тога да поново будем опозициони посланик, бице ми част да наставим да предводим непоколебљиви и храбри народ Црне Горе свих вјера и нација, јер ће ова превара ако се којим случајем насилно реализује, трајати таман колико и оне које су реализовали Позитивна Црна Гора и поједини локални извођачи сличних акција у Никшићу, Будви и другим градовима.  

Алекса Бечић може да буде све у животу, од најобичнијег црногорског  радника и родољуба до највишег државног званичника, али издајник никада. За мене слобода и чисте руке немају цијену. Биће ми част да будем смијењен због своје идеје, а то је идеја да буде народна воља, а не мафијашка воља. 

Ја те принципе не могу да издам.  

Ја не могу да издам оног ком служим, а то је народ Црне Горе. Народ Црне Горе је једино право богатство Црне Горе. Али она мањина политичких актера који су слуге интереса неформалних центара моћи, зависници од привилегија и функција, ти људи су за презир од стране цијеле Црне Горе. 

Управо њима је највише стало да Црна Гора свака два мјесеца упада у нову политичку кризу, њима је у интересу да сав напредак који смо направили остане у сјенци наметнутих подјела и раздора. 

Уздигнуте главе ћу и даље стајати са противницима бившег режима, противницима повратка у прошлост и противницима назадних пећинских националиста – чији је циљ увијек да нас посвађају, подијеле и опљачкају. 

У ових годину и по дана без обзира на затечено и веома тешко стање  и огромне опструкције, уцјене, условљавања и друге потешкоће урађено је много. Остварена су бројна историјска достигнућа. Економски смо консолидовали земљу. Радили смо за плату и ништа мимо плате. Повећали смо плате, пензије, старачке накнаде, увели дјечије додатке и бесплатне уџбенике, вратили накнаде мајкама, обезбиједили велико повећање плата, као и бесплатно љетовање или зимовање за све здравствене и просвјетне раднике, донијели нови Закон о слободи вјероисповијести, изабрали нови Тузилачки савјет, увели Нјегошев дан као државни празник, обезбиједили енергетску стабилност, исправили полувјековну неправду према мјештанима Валданоса, размотрили све предлоге закона, спровели револуционарне промјене  у Парламенту изградивши га у јаку и моћну институцију, и још много тога. 

Све смо то урадили. Али нешто нисмо урадили! Нисмо имали ниједну оптужбу за организовани криминал. Нисмо имали оптужбе за корупцију. И изгледа нешто веома битно нисмо урадили –Нисмо чували себи леђа. Нисмо ушли у издајничке договоре. Нисмо били подмукли и покварени. Нисмо издали. Они који то планирају урадити крили су се иза мањина, а поједини иза великих коалиција. 

Не можете се ни сакрити иза било кога, ово је земља у којој сви све знају. 

Немојте да потцјењујете грађане Црне Горе, нико овдје није ни глуп ни луд. 

Види вас народ, види вас Црна Гора! 

Ко се год покушао поиграти са вољом народа или ко је год потцијенио народ Црне Горе доживио је веома брзо хладан туш. У памет се док још није касно. 

А, ово стално обесмишљавање и демократије и Устава мора престати. И престаће, то вам ја обећавам. 

Да поновим, лично, ако будем смијењен од стране пучиста, то ће ми бити велика част и чист ћу изаћи пред грађане Црне Горе. 

Снаге имам више него икада, а воље још више, да станем на чело духа 30. августа 2020. и поведем противнике бившег режима и пећинског национализма, а сада и противнике издајника, на нови пут побједе европске, развијене, поштене, поносне и срећне Црне Горе. 

А, вас ако није срамота, издајте народ, знаће народ да то препозна.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 00:05