Aleksa Bečić / - DJORDJE CMILJANIC, VLADA
16/10/2024 u 17:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bečić: Srpski jezik od 2007. nije tretiran bratski i jednako kao crnogorski

Drago mi je što su rezultati popisa potvrdili da je Crna Gora snažna građanska država, i nadam se da će svi izvući poruke iz ovih rezultata koji nam šalju poruku da smo usmjereni jedni na druge i da treba da izađemo zajedno iz kandži balkanskog primitivizma i prebrojavanja, poručio je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv protiv kriminala i unutrašnju politiku Aleksa Bečić.

Rezultati popisa govori i da niko nije bolji ili gori jer se smatra ili osjeća nacionalno, vjerski ili jezički na bilo koji način.

- Ono što mi je drago da smo svjedočili slobodnom popisu, u kom niko niti je nagrađen niti kažnjen zbog svog osjećanja, što smo svjedočili najdemokratskijem popisu u istoriji Crne Gore - kazao je Bečić.

On je kazao da je i ranije tvrdio da se ništa značajnije neće promijeniti rezultatima popisa. On je smatrao da je učinjena nepravda 2007. godine da srpski jezik nije tretiran bratski i jednako kao crnogorski.

Devet opština u "dubokoј starosti": Demografski slom u sјenci nacionalnog prebroјavanja

- Mislim da su to potvrdili popisi i 2011. i 2023. godine - rekao je on.

Komentarišući ishod lokalnih izbora u Kotoru i Podgorici, Bečić je kazao da je zadovoljan izbornim rezultatom.

Ljetos su, podsjeća, pozivali naše kolege da se ne skraćuje mandat i da se ne ide u nove izbore, govoreći da su građani Podgorice umorni od novih izbora, te da se mala izlaznost dala pretpostaviti.

- Oni koji su izazvali izbore sa 11 imali su pad na 6 mandata, mi smo pojačali za dva mandata i ZBCG za neki mandat... Ništa se značajnije nije promijenilo. Mi smo saopštili te večeri i stav je poznat - ko god želi da se drži nasljeđa 30. avgusta i demokratakih principa tu smo spremni da na tim principa konstituišemo vlast. Zapisali smo, jedini, da nećemo konstituisati vlast sa DPS-om, imamo sa ove strane koja je na ovim principima 30. avgusta više nego dovoljan broj poslanika, vidjećemo šta će biti odgovor kolega - kazao je Bečić.

Oni su, ponavlja, dali odgovor - neće sa DPS-om i poštuju demokratske principe.

Zvanični pregovori još nijesu počeli jer se čeka zvaničan odgovor Ustavnog suda, i proglašavanje konačnih rezultata izbora, nakon čega će, pretpostavlja se, početi takve aktivnosti.

Nije, kaže, razgovorao sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem, nakon podgoričkih izbora.

Odgovorajući na pitanje kako gleda na kritike da je ovo najbrojnija Vlada, Bečić kaže da ova vlast ima najveću podršku u ovom parlamentu, a to znači da je podržava najveći broj poslanika i političkih partija.

- I logično je iz te vizure da ima najveći broj ministarstava nego što je to bilo u prethodnom periodu, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv protiv kriminala i unutrašnju politiku.
On je kazao da je pristalica disperzije, fokusa na odgovornost, manjeg obima nadležnosti koji se mogu postići i koji se mogu pratiti.

Bečić je kazao i da smatra da je zadovoljan rezultatima koje je ova Vlada postigla za 12 mjeseci.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. oktobar 2024 17:51