Црна Гора угостила парламентарце из 41 светске државе / - IGOR SLJIVANCANIN
16/07/2021 u 15:04 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић: Толеранција представља прави тест цивилизације

Скупштина Црне Горе била домаћин Шестог пленарног засиjедања Међународног парламента за толеранциjу и мир, коjи jе окупио парламентарце из 41 државе свиjета

Скупштина Црне Горе била домаћин Шестог пленарног засиjедања Међународног парламента за толеранциjу и мир, коjи jе окупио парламентарце из 41 државе свиjета.

У уводном диjелу присутнима су се обратили предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, министар вањских послова Ђорђе Радуловић, предсjедник Интерпарламентарне униjе Дуарте Пачеко, предсjедник Парламента Гватемале Алан Естуардо Родригез, предсjедник Глобалног савjета за толеранциjу и мир Ахмед Мохамед Алџарван, посланица у Парламенту Колумбиjе и предсjедница Међународног парламента за толеранциjу и мир Маргарита Рестрепо и предсjедница Генералне скупштине Глобалног савjета за толеранциjу и мир Хагер Исмаил Ибрахим Абоугбал.

Предсjедник Скупштине Алекса Бечић jе навео да jе ово jедан од наjвећих међународних скупова у нашоj историjи.

– По први пут Црна Гора jе угостила предсjедника Интерпарламентарне униjе, предсjедника Парламента Гватемале, предсjедника Глобалног савjета за толеранциjу и мир, предсjедницу Мађународног парламента за мир и толеранциjу и предсjедницу Генералне скупштине Глобалног савjета за мир и толеранциjу – навео је Бечић.

Бечић је истакао да толеранциjа представља прави тест цивилизациjе, те да у данашњем времену броjних и растућих изазова и приjетњи, у доба када смо свjедоци постоjања и раста дискриминациjе, екстремизма, расизма, насиља, тероризма и мржње, општа jе потреба да се шири култура толеранциjе и мира.

Министар вањских послова Ђорђе Радуловић казао jе да упркос постигнутом напретку у разним областима, тренутно стање ствари на глобалном нивоу ипак даjе разлога за забринутост.

– Превише jе мjеста на свиjету у коjима мир, људска права и слободе, толеранциjа и стабилност остаjу луксуз, jер култура подjеле и трендови неповjерења у различитим дjеловима свиjета добиjаjу забрињаваjући замах. Стога jе неопходно предузети напоре да се такве тенденциjе благовремено и ефикасно зауставе и преокрену – навео jе Радуловић.

Према његовим риjечима Црна Гора jе поносна што jе препозната као држава коjа своjим искуством и примjером наставља да даjе охрабрење и допринос jачању толеранциjе, мира и повjерења, не само у региону, већ и шире.

– Кроз нашу историjу, као што jе то случаj и данас, његовали смо и настављамо да његуjемо мултикултурализам и толеранциjу, настоjећи да такав позитиван импулс пренесемо на цио регион. Наша вjековна традициjа мирног суживота доприниjела jе разумиjевању и очувању посебности припадника различитих нациjа, религиjа и култура, насљеђа на коjе смо веома поносни – рекао jе Радуловић.

Предсjедник Интерпарламентарне униjе Дуарте Пачеко jе захвалио свима коjи су посвећени толеранциjи и миру.

– Драги приjатељи вjеруjем да диjелимо исте вриjедности, вjеруjем у толеранциjу, мир и диjалог, као начине коjи служе да могу риjешити проблем између себе, између земаља, између народа. Ако не вjеруjемо у ово онда jе наjбоље да останемо кући, онда не треба уопште да се трудимо да долазимо. Али ако вjеруjемо у ове вриjедности, треба да градимо оно у шта вjеруjемо, не само на међународном нивоу већ и унутар наших сопствених земаља – казао jе предсjедник ИПУ.

Предсjедник Парламента Гватемале Алан Естуардо Родригез истакао jе да  ниjе лако промовисати мир и толеранциjу у временима када се пандемиjа корнонавируса корисити од многих у свиjету као политичко оружjе и као изговор да се сиjе мржња, да се ствара поларизациjа, да се преузме моћ и да се искористи ситуациjа за сопствену добит.

– Jако jе велика част за мене да будем овдjе са свим парламентарцима коjи се залажу за исте вриjедности, за мир и толеранциjу на овом Шестом пленарном засиjедању. Овдjе управо можемо да стварамо инициjативе коjе ће ићи ка опоравку наших рана, ка санациjи, спречавању свих могућих конфликата и поновном зближавању народа на свиjету –казао jе предсjедник Парламента Гватемале.

Предсjедник Глобалног савjета за толеранциjу и мир Ахмед Мохамед Алџарван позвао jе на формирање парламентарне групе приjатељства и мостова сарадње са парламентима свиjета.

– Посвећен сам вашем раду и желим да вас замолим да радимо како би резултати били што видљивиjи. Ми ћемо удвостручити напоре како бисмо оjачали наш рад када су у питању млади и жене и подржаћемо њихове напоре у ширењу свиjести у доношењу закона коjи позиваjу на борбу против расизма, прогањања, тероризма, религиjског и другог етничког екстремизма и коjи позиваjу на љубав, мир и суживот – казао jе предсjедник Глобалног савjета за толеранциjу и мир.

Посланица у Парламенту Колумбиjе и предсjедница Међународног парламента за толеранциjу и мир Маргарита Рестрепо казала jе да њена земља поред тога што се суочава са компликованом ситуациjом коjу jе изазвала пандемиjа Ковид 19, суочава се и са неjеднакошћу, конфликтима и али и броjним проблемима грађана.

– Ови наши интернационални говори су ту да помогну да се риjеше сви ти проблеми, jа вjеруjем у интеграциjу и у мултилатералност, без тога се не може направити моћна држава – казала jе Рестрепо.

Она jе истакла да су толеранициjа и мир су од велике важности као учинковити механизми коjи ће риjешити све проблеме. Према њеним риjечима кооперациjа између нациjа jе база да се направи свиjет у миру и превазиђу све разлике демократским путем.

– Свако од нас треба сваки дан да спроводи активности везане за мир и толеранциjу. Зато смо ми овдjе данас и зато треба да служимо нашем народу и да помогнемо у рjешавању свих проблема. Ми долазимо из разних земаља свиjета, са разним културама и разликама, међутим имамо и многе заjедничке ствари и зато смо дошли да се уjединимо због мира и толеранциjе и само заjеднички можемо да помогнемо човjечанству и превазиђемо све разлике – закључила jе предсjедница Међународног парламента за толеранциjу и мир.

Предсjедница Генералне скупштине Глобалног савjета за толеранциjу и мир Хагер Исмаил Ибрахим Абоугбал истакла jе да jе њихова мисиjа да промовишу вриjедности толеранциjе и мира на начин што ће побољшати стандарде живота кроз одрживи развоj, образ и знање, жене и младе, медиjе и комуникациjе, људска права и приципе.

– Ови циљеви су нешто на чему радимо у пракси и на терену. Моjе вjеровање jе да на начин што ћемо додирнути срца људи, додирнућемо и њихове умове и тако ћемо утицати на њихов менталитет и начин размишљања. У том смислу желим да пренесем подршку свима онима коjи раде на повjерењу и на нади коjи воде ка охрабрењу сарадње – казала jе Ибрахим Абоугбал

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 19:07