Са скупа у Петровцу / - Скупштина ЦГ
27/07/2021 u 14:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић: Ускладили смо спољну политику са ЕУ

Он је изразио очекивање да ће управо млади људи дати кључан допринос у изградњи грађанског друштва

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић отворио је у Петровцу Љетњу школу демократије за младе из Црне Горе и Србије.

Предсједник Скупштине је казао да има задовољство да буде са младим, образованим људима који су неоптерећени теретом прошлости и који су „спремни да дају допринос исправљању неправди“, те да као млад човјек „никада неће одустати од борбе за пристојну, умјерену и грађанску Црну Гору.“

- Унутрашња и спољна политика, регионална димензија и европска перспектива, све су то компатибилни процеси, све је то нешто што не може ићи једно без другога, све су то активности и процеси гдје треба заједно да дајемо допринос. Занемаримо све оно чиме је заокупљена наша друштвено-политичка позорница, занемаримо примитивизам, екстремизам, радикализам. Окренимо се ка ономе  што нас спаја, што нас може ујединити у заједничким циљевима -  нагласио је Бечић.

Он је изразио очекивање да ће управо млади људи дати кључан допринос у изградњи грађанског друштва.

- Млади људи треба да се повезују и у Црној Гори, без обзира на политичке  разлике, и у региону, јер млади људи могу да изграде те чврсте споне који ће бити гаранција једне много сигурније будућности од оне коју смо ми морали да градимо или у неким тренуцима да је са стране посматрамо, било негдје у нашем дјетињству, било у нашем одрастању, било у овим годинама - навео је он.

Осврунувши се на теме које се тичу европске агенде, а које ће бити предмет дискусије полазника, предсједник Бечић навео је да Црна Гора има у потпуности усклађену спољну политику са Европском унијом, те да уз „мало спремности на жртву, посвећености и повјерења, наш европски пут нико не може зауставити“.

Обраћајући се полазницима Лјетње школе, проф. др Славиша Орловић, Програмски директор Љетње школе, рекао је да нове демократије немају другог пута до парламентарног, као и „да је за демократију добро када се воља грађана након шетњи и протеста артикулише у политичким институцијама“. Током излагања, професор Орловић је поздравио рад предсједника Бечића, оцијенивши да као „млад спикер има изгледне шансе да остави снажан траг у демократској Црној Гори“.

У уводном дијелу, присутнима се обратио и др Клаус Фиесингер, регионални директор Ханнс Сеидел фондације за Југоисточну Европу, руководилац пројеката у Црној Гори, Србији, Хрватској, Бугарској и Албанији, подсјетивши да земље Западног Балкана имају перспективу у оквиру Европске уније, те да управо полазници ове школе треба да дају активан допринос у својим земљама како би убрзали процес интеграција.

Констатујући недвосмислену подршку у правцу проширења ЕУ, Нј.Е. др Роберт Wебер, амбасадор СР Њемачке у Црној Гори, нагласио је да управо младе генерације имају кључну улогу у афирмисању проевропских политика. У том контексту, он је указао на важност подршке грађана у процесу европских интеграција, истичући да је неопходна континуирана посвећеност области владавине права, слободе медија и борбе против корупције.

Отварању је присуствовао и генерални секретар Скупштине Црне Горе, Александар Кларић.

Љетња школа демократије за младе из Црне Горе и Србије, одржава се у Петровцу од 26. до 30. јула под слоганом „Регионални контекст и европска перспектива: демократски одговори“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:04