/ - FOTO: RTCG)
10/09/2022 u 18:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bilčik: Ostajem pri stavu da vlada sa DF-om nema podršku Evropske unije

Mi u institucijama Evropske unije imamo ozbiljne sumnje da bi Vlada sa DF-om u njoj bila sposobna i voljna da radi posvećeno na evropskim integracijama CG, ocijenio je Bilčik

Ostajem pri ranijem stavu da vlada sa Demokratskim frontom (DF) nema podršku Evropske unije, poručio je predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Vladimir Bilčik.

On je u intervjuu za Novu M ponovio da EU ozbiljno sumnja da bi vlada sa DF-om bila sposobna da vodi politiku evropskih integracija, te ocijenio da bi čak mogli i da nazadujemo na našem evropskom putu. Apelovao na parlamentarce da što prije pronađu rješenje za institucionalnu i političku krizu u Crnoj Gori - bilo to izborom nove vlade ili vanrednim izborima.

- Odluka o novoj vladi Crne Gore je u rukama naroda i njihovih izabranih predstavnika, poručio je Bilčik.

Dodao je da je važno da vlada bude jasno, snažno i održivo posvećena radu na evropskom putu Crne Gore.

- Mi u institucijama Evropske unije imamo ozbiljne sumnje da bi Vlada sa DF-om u njoj bila sposobna i voljna da radi posvećeno na evropskim integracijama CG. Jednostavno puno je sumnje, mnogo je pitanja, i ja sam ubijeđen da ima dosta poslanika koji su proevropski u trenutnom sazivu Parlamenta, koji su već dokazali da su posvećeni i koji će, nadam se, naći izlaz iz ove krize i da će građani imati vladu koja neće voditi politiku koja dovodi u pitanje orjentaciju Crne Gore i iskazuje bliskost Moskvi, posebno u ovo teško vrijeme dok traje rat u Ukrajini, kazao je on.

Bilčik smatra da bi to bilo veoma štetno, ne samo za Crnu Goru i njenu evropsku budućnost, nego i za čitav proces proširenja na Zapadnom Balkanu.

- Sačekajmo da vidimo šta će se desiti narednih nekoliko dana. Moja pozicija ostaje jasna, sumnjam u sposobnosti Crne Gore da napreduje na svom evropskom putu, čak sam zabrinut i da bi mogla da nazaduje, ako u Vladi budu snage koje stalno konstantno dovode u pitanje evropsku perspektivu Crne Gore, istakao je on.

Bilčik ističe da se Crna Gora suočava sa dvije krize – političkom jer nema vladu koja uživa povjerenje većine u parlamentu, i institucionalnom - jer je Skupština jedina institucija koja je trenutno u legitimnom mandatu.

- Veoma smo zabrinuti razvojem dešavanja u "tradicionalnoj ruci moći" - sudstvu i apelujemo na poslanike da nađu rješenje za institucionalnu krizu što je prije moguće. Svjesni smo da Ustavni sud uskoro neće moći da funkcioniše kako treba, a to je institucija koja će biti neophodna za rješavanje nekih sporova do kojih može doći narednih dana i nedjelja, a rješenje je u rukama poslanika, kazao je on.

Poručio je da su poslanici ti koji mogu riješiti i političku krizu, te kazao da to mogu uraditi na dva načina.

- Jedan je da imamo kredibilnu proevropsku vladu koju podržava trenutni saziv skupštine, a drugi je da imamo izbore u jednom trenutku. Odluka je u rukama političara, oni bi trebalo da odluče šta je najbolje za zemlju. Volio bih da se nađe rješenje koje neće da minira evropski put Crne Gore i podržava njenu evropsku perspektivu, istakao je on.

Bilčik apeluje na donosioce odluka da budu odgovorni jer, kako kaže, "ovo nijesu taktička, nego strateška pitanja koja mogu uticati na budućnost zemlje, i to godinama unaprijed".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 12:39