Aрдит Цека / Фото: Интернет
14/05/2021 u 06:18 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши секретар тужио Скупштину општине Улцињ због смјене

Ардит Цека предао поступак Управном суду Црне Горе

Бивши секретар Скупштине Општине Улцињ Ардит Цека из редова Форце тужио је Скупштину општине, односно Општину Улцињ због наводно незаконите смјене на сједници локалног парламента одржаној средином априла, сазнаје "Дан".

Цека, односно његов правни заступник Гзим Хаџибети тужбу је предао Управном суду Црне Горе, наводећи битне повреде Закона о управном поступку, погрешно и непотпуно утврђивање чињеница и погрешну примјену материјалног права.

У тужби се, између осталог, наводи да се секретар СО именује на основу јавног конкурса, на вријеме од пет година, а да га именује и разрјешава Скупштина, на предлог предсједника Скупштине.

image

Тужба за СО

Приватна архива

- Заком о локалној самоуправи и Статут Општине Улцињ прописују да секретару престаје мандат: истеком времена на које је именован, на лични захтјев, престанком радног односа по сили закона или разријешењем. Чланом 104. Статута, Скупштина разријешава секретара из разлога утврђеним Законом о локалној самоуправи: ако не обавља или несавјесно обавља послове утврђене законом и Статутом, ако је правоснажном пресудом осуђен на безусловну казну затвором и ако је правоснажно осуђен за кривично дјело које га чини недостојним за вршење функције - наводи се, између осталог, у тужби.

Форца: Позивамо Дабовића да се изјасни за штету од преко 50.000 еура

Из Нове домократске снаге Форца, чији је Цека кадар упозорили су раније како свако незаконито отпуштање, без обзира на гласове, наноси штету буџету Општине, а свака штета изазива кривичне последице за предлагача.

- Предсједник Скупштине Хаџи Сулејмани се не плаши ни закона, ни штете након кршења Закона о локалној самоуправи, Статута општине и Пословника о раду Скупштине. Позивамо и предсједника Општине Александра Дабовића, као надлежног за извршење буџета Општине да се изјасни за штету од преко 50.000 еура која се овим наноси Општини, а која под његовим мандатом иде са оне стране закона. Право и истина биће одбрањени у институцијама судства и тужилаштва - поручили су из Форце.

Подсјећа се да је основ за разријешење био то што је коалиционим споразумом за вршење власти та функција припала садашњој парламентарној већини и констатује "да Закон о локалној самопуправи и Статут Општине не познају коалициони споразум као основ за разријешење".

- Све указује да је побијана одлука у цијелости незаконита и донијета на штету тужиоца, због чега предлажемо да суд поништи побијано рјешење и и предмет врати на поновни поступак и одлучивање - закључује се у тужби достављеној Управном суду.

Подсјетимо, одборници владајуће коалиције СО Улцињ, без присутсва опозиције, прошлог мјесеца смијенили су Цеку са функције а на његово мјесто изабран је правник Бесарт Ресулани из Демократске уније Албанаца. Цека је смијењен јер кадар Форце која је напустила владајућу коалицју.

Он је разријешен из другог покушаја јер на првој сесији сједнице захтјев за његову смјену није добио потребну подршку одборничке већине. Одбор за избор и именовања констатовао је тада "да нема потребан капацитет и знање", који би довели до усвајања одлуке о разрешењу а која мора имати законом набројане разлоге за разрешење.

Предлагач одлуке, предсједник СО Хаџи Сулејмани објаснио је на следећој сесији сједнице да је дошло је до пропуста приликом гласања за разрјешење јер некоординацијом није констатовано да је Цека разријешен простом већином одборника, што је по новом Пословнику СО довољно.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:30