Богдановић / Фото: Лазар Ружић
22/02/2022 u 10:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Богдановић Булајићу: Не заказујте сједнице Скупштине

Не може се признати власт која не проистиче из слободно изражене воље грађана на демократским избори, казао је функционер Демократа

Шеф посланичког клуба "Мир је наша нација" Борис Богдановић обавијестио је потпредсједника Скупштине Страхињу Булајића да неће присуствовати састанку Kолегијума који је за данас заказан.

Сједница Kолегијума биће одржан данас у 14 часова, потврђено је за “Дан”.

Прије тога у кабинету Булајића биће одржане консултације представника актуелне парламентарне већине.

Богдановић је Булајића обавијестио да Kолегијуму неће присуствовати из неколико разлога, а иземеђу осталог, због тога што, како тврди, не може се успоставити нити признати власт која не проистиче из слободно изражене воље грађана на демократским избори.

Позвао је Булајића и да одбије евентуалне захтјеве за сазивањем сједнице Скупштине од стране Предсједника Црне Горе уколико за дневни ред предложи акте чији није овлашћени предлагач, те да сједнице о избору предсједника Скупштине Црне Горе и 43. Владе Црне Горе.

Богдановићево обраћање Булајићу преносимо интегрално:

Kолегијум предсједника Скупштине разматра питања организације рада сједница Скупштине Црне Горе и њених радних тијела.

Kако се Скупштина Црне Горе до 28. фебруара налази у ванредном засиједању, а имајући у виду да су прошли сви рокови у којима Влада и 1/3 посланика могу поднијети захтјев за сазивање Скупштине Црне Горе на ванредно засиједање сматрам да је, уважавајући претходно наведене чињенице, одржавање Kолегијума беспредметно и ако у потпуности разумијемо да сте као вршилац дужности предсједника Скупштине Kолегијум сазвали прихватајући захтјев клубова посланика опозиције, што је и била пракса у ранијим сазивима Парламента. 

Предсједник Црне Горе Скупштину Црне Горе може сазвати на ванредно засиједање у роковима краћим од рокова предвиђених за подношење захтјева за сазивање сједнице од стране Владе Црне Горе и посланика Скупштине Црне Горе и за дневни ред предложити само акте чији је овлашћени предлагач.

Кад је у питању поновно одлучивање о законима који су враћени од стране Предсједника Црне Горе, јасно је да Предсједник не може захтијевати сједницу са тим дневним редом, јер није предлагач тог акта, што потврђују Прво и Друго ванредно засиједање у јануру мјесецу прошле године када су Влада, односно 41 посланик захтијевали сазивање сједница на којима се поново одлучивало о законима које је вратио Предсједник Црне Горе на поновно одлучивање. 

Познато Вам је да је за вријеме редовног засиједања сазивање сједнице Скупштине Црне Горе аутономно право вршиоца дужности предсједника Скупштине Црне Горе, те да не постоје било који рокови за сазивање сједнице у редвоном засиједању. С тим у вези подсјећам Вас да је пракса у овом сазиву Парламента била да предсјендик Скупштине сазива сједнице након претходног договора са 41 послаником парламентарне већине која је побиједила на претходним парламентарним изборима. 

Сагласно члану 2 Устава Црне Горе не може се успоставити нити признати власт која не проистиче из слободно изражене воље грађана на демократским изборима, у складу са законом. 

Господине потпредсједниче Скупштине, 

Заједно свједочимо континуираним покушајима прекрајања изборне воље грађана од стране политичких субјеката који, супротно слободно израженој вољи грађана, имају намјеру конституисати парламентарну већину за вршење власти са Демократском партијом социјалиста Црне Горе, која је изгубила на претходним парламентарним изборима.  

Имајући у виду ту чињеницу молим Вас да уважите претходно изнијете ставове, одбијете евентуалне захтјеве за сазивањем сједнице Скупштине од стране Предсједника Црне Горе  уколико за дневни ред предложи акте чији није овлашћени предлагач, те да сједнице о избору предсједника Скупштине Црне Горе и 43. Владе Црне Горе сазовете оног тренутка када се три побједнилке изборне листе обавежу да неће конституисати парламентарну већину са ДПС, те постићи договор о спорним питањима или скратити мандат овом сазиву Скупштине Црне Горе. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 17:34