Александар Богдановић / - Фото: ДПС
05/07/2021 u 09:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Богдановић: Ниjе лако водити Црну Гору европским путем са онима коjи њиме не желе да корачаjу

Каже да jе ДПС водио Црну Гору наприjед – уз много достигнућа, али не и без грешака

Нико у Црноj Гори нема мања или већа права на њу, али Црна Гора има право на све нас. То jе начело коjим се руководимо данас – када смо опозициjа новоj већини. И зато, што смо већ и показали, срж нашег дjеловања ниjе да увиjек и неизоставно будемо против оних са супротне политичке стране, већ да наjприjе будемо на страни Црне Горе, казао jе генерални секретар Демократске партиjе социjалиста ДПС Александар Богдановић на III Конгресу ГП УРА.

– Задовољство ми jе што сам у прилици да вас поздравим и да вам, у своjе и у име ДПС-а, пожелим успjешан рад, вjеруjући да ће трећи конгрес епилог имати у мjерљивим резултатима дjеловања Грађанског покрета УРА. На самом почетку, желим послати поруку поводом коjе ћемо се, коjоj год политичкоj опциjи припадали, сагласити – да jе Црна Гора различита, али да jе, исто тако, наша. Баш из тог разлога, данас сам овдjе – да поручим да бити различит, истовремено, значи и бити своj, а управо такви – само своjи, можемо истински бити за Црну Гору – казао jе Богдановић.

А, како jе нагласио, бити за Црну Гору, значи доприносити jоj и обликовати jе.

– Ми смо то чинили када смо успостављали демократске процесе, борећи се за њену независност, њен пут ка НАТО-у и Европскоj униjи – не сами, али као наjутицаjниjи и наjброjниjи. Баш зато, нарочито ми jе драго што данас и овдjе могу рећи да Црна Гора припада свима – свакоj политици, народу и вjери, а приjе свега сваком њеном човjеку. Свима чиjи интереси ниjесу да не буде европске Црне Горе, њене суверености и слободе – наводи Богдановић.

Каже да jе ДПС водио Црну Гору наприjед – уз много достигнућа, али не и без грешака.

– Спремни да се суочимо са њима, увидjели смо нужност реформских процеса, коjи су неизоставан механизам одговорног и посвећеног политичког дjеловања – поручуjе Богдановић.

Иако данас ниjесу на власти, као наjjача политичка снага, каже да су досљедни вриjедностима равноправности и мултиконфесионалности, грађанскоj идеjи коjа и почива на различитостима.

– Нико у Црноj Гори нема мања или већа права на њу, али Црна Гора има право на све нас. То jе начело коjим се руководимо данас – када смо опозициjа новоj већини. И зато, што смо већ и показали, срж нашег дjеловања ниjе да увиjек и неизоставно будемо против оних са супротне политичке стране, већ да наjприjе будемо на страни Црне Горе – истиче Богдановић.

Овоj држави и њеним грађанима у сваком времену желе, наглашава, добру власт.

– Али, она ниjе могућа без добре и jаке опозициjе. Зато и на овом мjесту, гдjе ниjесмо политички истомишљеници, могу jош jедном поновити да ћемо бити конструктивна опозициjа, она коjа води диjалог аргументима, коjа може бити достоjан супарник свима осим Црноj Гори – указуjе Богдановић.

Даље наводи да управљање политичким процесима захтиjева много знања, енергиjе и компромиса.

– И зато, искрено желећи да ми и наши опозициони партнери имамо достоjну позициjу, желим да управо оваj конгрес буде дjелотворан по вас, да резултира побољшањима и када jе риjеч о знању и када jе у питању енергиjа и труд. А што се компромиса тиче, не допустите да их буде са Црном Гором, њеним европским путем и грађанским карактером, нити са онима коjи би све то жељели да уруше. Ниjе лако водити Црну Гору европским путем заjедно са онима коjи њиме не желе да корачаjу – казао jе Богдановић.

Зато УРА-и жели да сваки њихов потез буде у интересу и за добро Црне Горе.

– А ми ћемо увиjек настоjати да покажемо да jе то могло бити боље. У томе jе и смисао демократске борбе, коjа jедино исходиште мора имати у грађанском друштву различитости. Тиме ћу и завршити, уз жељу да рад руководећих структура коjе изаберете буде учинковит у мjери да испуните кључне страначке циљеве и да у вашоj странци имамо конкурента са коjим се можемо разликовати по много чему – али не и по односу према овоj држави и стратешким курсевима и вриjедностима на коjима она почив –закључио jе Богдановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:23