Божовић / -SRDJAN BOLJEVIC
09/01/2022 u 19:00 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Божовић: Експерти о капацитетима Црне Горе да се бави корупциjом на високом нивоу

Препоруке мисиjе Peer Review пратиће нас док не уђемо у Европску унију и биће у следећем Нон пејперу и Извjештаjу Европске комисије о Црној Гори, каже шеф Радне групе за вођење преговора у поглављу 23

Експерти Европске комисије (ЕК) ће у оквиру Peer Review мисиjе на тему борбе против организованог криминала и корупциjе боравити у Црној Гори од 24. до 28. jануара, казао је у разговору за „Дан“ Бојан Божовић, шеф Радне групе за вођење преговора у 23. поглављу и преговарач за кластер 1, који обухвата поглавља 23, 24, 5, 18 и 32. Он истиче да је циљ Peer Review мисиjе да проциjени капацитете Црне Горе да се бави корупциjом на високом нивоу и организованим криминалом, са посебним фокусом на прање новца.

– Мисиjа ће испитати комплетан кривични поступак, од фазе истраге до доношења правоснажних судских пресуда, на основу конкретних, недавно окончаних предмета, коjе воде црногорски органи за спровођење закона и судови. Мисиjа ће стога покривати и претпретресну фазу и фазу суђења – наводи Божовић.

image

Преговарачка група вриједно ради

-DJORDJE CMILJANIC

Како појашњава, у разматрању случаjева мисиjа ће посебну пажњу посветити неким хоризонталним питањима као што су употреба мjера таjног надзора, разлика између организованог криминала и тешког криминала, коришћење финансиjских истрага, одузимање имовине стечене криминалом, коришћење споразума о признању кривице и казнена политика.

– Такође ће размотрити неке „одбачене“ предмете (случаjеве у коjима jе истрага резултирала одлуком да се не приступи гоњењу) и одлуке о ослобађању. Мисиjа ће такође оциjенити начин на коjи jе Црна Гора одговорила на препоруке из сличне мисиjе коjа jе одржана 2019. године – наводи Божовић.

Четири експерта са стране Европске комисије

Како се и наводи у најави Peer Review мисиjе, са стране Европске комисије ће учествовати четири експерта из различитих држава и то Тео Бил, истражни судиjа, предсjедник суда у Мехелену, Министарство правде, Белгиjа; Оливер Хофман, замjеник начелника одјељења, Државни криминалистички биро, Њемачка (Штутгарт); Линалота Петрелиус Ндиси, виши jавни тужилац, Правно одjељење, Одсjек за међународну координациjу и развоj при Генералном тужиоцу, Шведска, као и Мајкл Толстиук, судиjа, Регионални суд за кривична питања у Аустрији (Беч).

Божовић истиче да ће препоруке из ове мисиjе да нас прате док не уђемо у Европску унију и биће у следећем Нон пејперу и Извjештаjу Европске комисије о Црној Гори.

– И ова мисиjа jе тачка преклапања поглавља 23 и 24., и то дио за борбу против корупциjе из поглавља 23, и дио око организованог криминала из поглавља 24. Дакле, радиће се на конкретним предметима тj. обjашњаваће им се како се и зашто шта одлучивало, гдjе су биле препреке и слично – закључио је Божовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

22. april 2024 17:31