Иван Брајовић / Иван Брајовић - Иван Брајовић
10/06/2021 u 14:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Браjовић: Нећу се кандидовати за предсjедника СД-а

У претходном периоду био сам jедан од оних грађански орjентисаних политичара коjи су дали пуни допринос историjски важноj обнови независности Црне Горе, истиче Брајовић

Предсjедник Социjалдемократа Иван Браjовић, након заокруженог шестогодишњег периода успjешног вођења Партиjе, наjавио jе да се неће кандидовати за ту позициjу на предстоjећем Конгресу, коjи се планира одржати 31. jануара 2022. године. Браjовић jе о тоj одлуци на заjедничком састанку недавно информисао Предсjедништво и предсjеднике општинских одбора, наводи се у саопштењу Социјалдемократа.

Брајовић је нагласио да jе поносан на све досадашње учинке коjе jе Партиjа остварила, подсjетивши да jе СД основан 2015. године и да за непуних шест година од оснивања има подршку од готово 17 хиљада бирача остварену на парламентарним изборима, што jе бољи резултат за чак 35% у односу на претходни наступ из 2016.

– Социjалдемократе jедна је од свега двиjе партиjе у Црноj Гори коjе имаjу одборнике у свим локалним парламентима, као и на то да су од 36 наступа на различитим изборима од свог оснивања у готово 80% случаjева наступали самостално – истиче Брајовић.

– Међутим, управо сам jа инсистирао да у Статуту партиjе приликом оснивања унесемо одредбу да предсjедник Партиjе не може на тоj позициjи бити дуже од два узастопна мандата, односно максимално 8 година, чиме смо вjеруjем направили важан демократски искорак у еманципациjи политичке сцене у Црноj Гори. Због тога сам између осталог одлучио да би било нецjелисходно да евентуално започнем након шест година од оснивања нови непотпуни мандат на функциjи предсjедника – казао је Брајовић.

У претходном периоду био сам jедан од оних грађански орjентисаних политичара коjи су дали пуни допринос историjски важноj обнови независности Црне Горе, стварању претпоставки за државно заокруживање и њену економску самодовољност, али и исправном одабиру спољнополитичких приоритета крунисаних чланством у НАТО-у, као истинским цивилизациjским достугнућем овог друштва. Али, Црна Гора jе данас на другоj врсти прекретнице: чувању темељних вриjедности те независности и самосвjесности, а то су вриjедности грађанске, мултивjерске, мултиетничке, секуларне, европске и евроатланске Црне Горе на коjима она мора да почива, што све скупа у коначном jесте, или би макар требала да буде одговорност свих, а приjе свега нових генерациjа политичара и интелектуалних елита, додаје он.

– Стога ми у Социjалдемократама знамо да кажемо да jе Црна Гора на прекретници, али не на оноj гдjе постоjи ризик да нестане, већ на оноj гдjе она мора без горчине неких претходних времена, досљедно и безкомпромисно потврдити супериорност грађанске мисли и супериорност грађанске и неострашћене државотворне политике. Другим риjечима: савремена Црна Гора, чиjу сувереност нико више неће моћи и смjети оспорити, сад се „бори“ са повампиреним национализмом из претходних децениjа – истиче он.

Према ријечима Брајовића сад jе на сцени борба вриjедности и снага: прогресивних на jедноj страни и регресивних на другоj. Она се више не заснива на формално правним корацима попут независности или утемељења европског и евроатланског пута, jер jе таj посао већ за нама, и тренутна власт зна да те кораке никад неће моћи или смjети поништити, мада би неки од њих жељели. 

За тако нешто потребан jе иновирани приступ и визиjа кроз заjедничко дjеловање свих добронамjерних. Први сам у Скупштини Црне Горе послиjе избора 30. августа прошле године, говорио о неопходности стварања наjширег савеза за Црну Гору. Само тако лишени свих суjета и међусобних препуцавања можемо Црну Гору брзо вратити на њен грађански, секуларни, европски пут.

Период до Конгреса ће се искористити за свеобухватну унутар партиjску расправу о програму, статуту, кадровскоj политици...

Чланство Социjалдемократа jе од своjих почетака баштинило антинационалистичку, антифашистичку, државотворну политику, без милиметра одступања. Социjалдемократе циjене постигнуте резултате, а не популистичке пароле. То значи да сваки наш члан зна гдjе jе дошао и гради себе управо на том моралном кодексу. То добро знаjу и младе Социjалдемократе. Зато управо они уз вjеруjем значаjан броj грађанки и грађана представљаjу огроман политички потенциjал, коjи ће без сумње бити искоришћен на прави начин., закључио је  Брајовић у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 14:43