Весна Братић
27/07/2021 u 17:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Братић у Бугарској: Заједничким снагама афирмисати и штитити културне вриједности

Министар Минеков је говорио о важности настојања да се реализује тијесна сарадња са блиским и сусједним државама и народима

Министарка просвјете, науке, културе и спорта, проф. др Весна Братић, заједно са својом делегацијом борави у званичној посјети Бугарској, ради унапређивања међусобне сарадње Црне Горе и Републике Бугарске, те поспјешивања интеркултуралног дијалога у билатералним односима. У том смислу, данас је, у Софији, одржан састанак са министром културе Републике Бугарске, господином Велиславом Минековим, након кога је потписан Програм између два министарства о сарадњи из области кулуре за период 2021–2023.

Овом приликом, министарка Братић је изразила задовољство због прилике да партиципира у овом важном кораку ка успостављању интензивније сарадње, али и захвалност на срдачној добродошлици.

-Увјерена сам да је међусобно уважавање кључна тачка и најбоље полазиште за успостављање добре сарадње и унапређење билатералних односа“, поручила је Братић додајући да, као неко ко припада сфери хуманистике, како својим цјеложивотним искуством, тако и вокацијом коју је изабрала, изузетно цијени важност културе. „Нарочито у ери глобалне дехуманизације и техницизма, када је од изузетног значаја сваки корак ка афирмацији умјетности и заштити културних вриједности, али и ка реалном ангажману на снажењу ових, базичних хуманистичких, принципа- истакла је Братић истовремено поручујући да је увјерена да ће потписивање Програма о сарадњи у области културе за период 2021–2023. године, трасирати пут ка бројним новим иницијативама, које ће допринијети наставку и интензивирању сарадње, као и поспјешивању добрих и пријатељских односа, на задовољство и корист обје земље.

Министар Минеков је говорио о важности настојања да се реализује тијесна сарадња са блиским и сусједним државама и народима.

-Своје дјеловање ћу наставити у том правцу, и убијеђен сам да тако и треба с обзиром на то да нас веже много тога – од историје, заједничке прошлости и културе- казао је министар Минеков. Током састанка је било ријечи и о значају заједничких напора да се очува културна баштина за будуће генерације.

У том смислу, сагласили су се саговорници, неопходна је размјена искустава у свим сферама културе, те, сходно томе, треба охрабривати напоре да се заједнички дјелује на том пољу. Двије стране су размијениле ставове и о могућој реализацији обуке стручњака која би били ангажовани у различитим областима у сфери кулутре, говорило се и о инвентивнијим идејама у домену рестаурације и конзервације, али и о проблему нелегалног извоза културних добара.

Састанак, коме је присуствовала и државна секретарка у Министарству просвјете, науке, културе и спорта, Милица Кадовић Ђоројевић, протекао је и у размјени мишљења о материјалној, али и нематеријалној културној баштини. У том сегменту, Кадовић је другу страну упознала са богатом културном ризницом Црне Горе, посебно у контексту религијских објеката, али и у домену покретне баштине коју, такође, треба пажљиво чувати и његовати.

-Сарадња између наших земаља ће бити значајна у циљу очувања свега онога што нам је наша турбулентна историја оставила-поручила је министарка Братић додајући да је Црна Гора отворена за сарадњу, и да има простора за заједничко дјеловање између министарстава. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 03:24