Zoran Brđanin / - UP
29/03/2024 u 08:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brđanin podnio tužbu protiv Vlade zbog nezakonitog otkaza

Tužbom se traži poništenje nezakonitog rješenja o otkazu Zoranu Brđaninu sa mjesta direktora Uprave policije.

Danas je advokatska kancelarija advokata Siniše Gazivode, po punomoćju, predala tuzbu Upravnom sudu protiv Vlade Crne Gore zbog nezakonitog otkaza Zoranu Brđaninu sa mjesta direktora Uprave policije.

Tužbom se traži poništenje nezakonitog rjesšenja o otkazu Bržaninu sa mjesta direktora Uprave policije.

Kako se navodi u tužbi "postupanjem tužene (Vlada) došlo je i do kršenja člana 6 stav 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, jer Evropski sud za ljudska prava dosljedno naglašava da postoji obaveza izvršne, zakonodavne i svake druge državne

vlasti, bez obzira na njen nivo, da poštuju i pridržavaju se presuda i odluka sudova, čak i kada se s tim odlukama i presudama ne slažu". 

Dodaje se da je postupanjem Vlade, ali prethodno i Odbora za bezbjednost i odbranu aktuelnog skupštinskog saziva "narušen princip, odnosno načelo pravne sigurnosti".

- Rješenjem Vlade Crne Gore tužilac je nezakonito razrješen dužnosti direktora sa netačnim i neutemeljenim obrazloženjem da Odbor za bezbjednost i odbranu prethodno nije prihvatio dva posebna periodična izvještaja direktora Policije iz 2022. godine. 2. Međutim, oba pomenuta posebna izvještaja, zbog činjenice da nisu blagovremeno razmatrana od strane Odbora za bezbjednost i odbranu u prošlom skupštinskom sazivu smatraju se prihvaćenim, što je potvrdio i Upravni sud presudom U 12564/2023 sa identičnim pravnim stavom kao u presudi U 3274/2021 povodom imenovanja ranijeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost - navodi se između ostalog u tužbi.

Kako se navodi "razrješenje tužioca (Brđanina) predstavlja miješanje u njegovo pravo na privatni život, pa je potrebno hitno sudsko postupanje. U skladu sa zakonom, Upravni sud treba samostalno (meritorno) riješiti stvar, shodno prethodnom presedanu i obavezama iz zakona, što ukazuje na dužnost suda da hitno interveniše i zaštiti prava tužioca", navodi se u tužbi.

Dodaje se da "Odbor za bezbjednost i odbranu aktuelnog skupštinskog saziva nije pravilno cijenio pomenute posebne izvještaje direktora Policije, odnosno arbitrarno (samovoljno, proizvoljno) je postupio kada nije prihvatio dva posebna posebna izvještaja Policije o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije".

- Postupanje Odbora, odnosno procedura se ne može opravdati kao kompatibilna sa uslovima nezavisnosti i nepristrasnosti prema članu 6 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava - navodi se, između ostalog, u tužbi. 

Sud treba da osigura da tužilac nastavi svoju funkciju bez odgađanja, poštujući prava zagarantovana Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, naglašavajući važnost pravne sigurnosti i nepristrasnosti u odlučivanju, navodi se u tužbi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:38