/ FOTO- IVAN PETROVIC-IPE
30/03/2023 u 18:38 h
Gordana BojanićGordana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brđanin: Moj rad je praćen opstrukcijama državnih funkcionera, neću da budem žrtveno jagnje u političkim borbama

Premijer i ministri su u medijima vršili pritisak na mene da podnesem ostavku, a kako to nijesam uradio, tražili su izgovore da se nađu razlozi za moje razrješenje - kazao je Brđanin

Razriješeni diretkor Uprave policije Zoran Brđanin kazao je u Intervjuu na TVCG da nije postojao zakonski osnov za njegovu smjenu.

- Zakonom je jasno propisano da je policija u svom radu politički neutralna i operativno nezavisna. Nije postrojao nijedan razlog da budem smijenjen. Član 16 Zakona o unutrašnjim poslovima je više nego jasan. Vlada je odlučila arbitrarno. Premijer i ministri su u medijima vršili pritisak na mene da podnesem ostavku, a kako to nisam uradio, tražili su izgovore da se nađu razlozi za moje razrješenje - kazao je Brđanin.

On je rekao da će iskoristiti sva pravna sredstava kako bi se zaštitila njegova prava.

- Tražiću odlaganje primjene ovog rješenja dok sud ne utvrdi zakonitost, ako bude potrebno pokrenuću parnični postupak- rekao je on.

Brđanin je kazao da osjeća odgovornost nakon hapšenja njegovog pomoćnika Dejana Kneževića.

- Snosim odgovornost i za jedan veliki sistem, pretegao je balans u odnosu na tu odgovornost i namjera da se sačuva čitav sistem. Prethodne dvije godine su bile turbulentne, ali sva istraživanja ukazuju na rast povjerenja u policiju. Ja na ovu poziciju nisam došao zbog fotelje već sa namjerom da svoja iskustva iskoristim radi unapređenja naše policijske organizacije. Neki od mojih prijatelja su me odgovarali još kada sam konkurisao, ali ja sam čitav život u službi i imao sam mišljenje da treba krčiti put ka profesionalnosti uz punu svijest da mene to može koštati- rekao je Brđanin.

Navodi da se trudio da iz postojećih kapaciteta izvuče profesionalce.

- Ne treba stigmatizovati UP  i treba pročistiti policiju, podržavam akciju Novovića, uvjeren sam da njegov tim postupa vođen dokazima. Policija je mnogo bolja od onih koji danas po njoj gaze- rekao je on.

Brđanin je rekao da je pomoćnike predlagao on, ali da su njegove odluke bazirane na uvjerenjima da ti ljudi mogu obavljati te dužnosti.

- Svi moji predlozi dostavljeni su ministru unutrašnjih poslova i Vladi, oni su ih imenovali. Nijedno od postavljenja ne bi bilo moguće da nije usaglašeno sa Vladom. Ja nisam bio miljenik Vlade Zdravka Krivokapića, a očigledno ni Vlade Dritana Abazovića. Izabran sam na javnom konkursu u složenim uslovima, zahvaljujem onima koji su me tada podržali, a i našim stranim partnerima jer mislim da je njima više stalo da imamo jake državne ograne od pojedinih donosilaca odluka. Moj rad je praćen opstrukcijama najviših zvaničnika u ovoj zemlji- rekao je Brđanin i dodao da se trudio da bude profesionalan.

On je kazao da su neki njegovi pomoćnici bili prihvatljiviji Vladi nego on.

- Knežević je bio nagrađivan od strane premijera, od stranih službi za akcije koje je vodio. Ne vidim razlog da budem žrtveno jagnje u raznim političkim borbama, to nije odgovarajući pristup rješavanju problema u državi- kazao je on.

Brđanin je rekao da je on pokušavao da bude fleksibilan i tolerantan, ali da je istrajao u tome da ne bude "džuboks za nečije političke želje".

- Kada sam predložio Kneževića nisam imao saznanja o umiješanosti u neka krivična djela- rekao je on.

Podsjetio je na izvještaj EK u kojem se navodi da je policija dala veliki doprinos suzbijanju šverca narkotika u saradnji sa Europolom.

Brđanin je rekao da nije saslušavan i da nema objektivnih razloga da SDT sprovodi radnje protiv njega.

- Stojim na raspolaganju za pomoć u svim predmetima, pa i u ovom- poručio je on.

Govoreći o odnosu sa Ljubom Milovićem koji je osumnjičen da je radio za "kavački" klan, Brđanin je rekao da ga poznaje od 2008. godine.

- On je u Kotoru bio inspektor za borbu protiv droga, imali smo korektan odnos koji se u tako maloj sredini razvio i u privatni. Kada sam imao problema 2014. godine, kada sam uhapšen nezakonito, a i u periodu moje bolesti, mnoge moje kolege su me podržale , a među njima je bio i Milović. Viđali smo se povremeno u periodu kada mi je trajalo suđenje, kada sam bio neraspoređen, ni prije ni posle mog imenovanja nije moglo biti bilo kakvog odnosa koji bi mogao voditi ka nekom krivičnom djelu. Postoje dokazi o tome kako sam radio i da sam postupao po sopstvenoj savjesti- kazao je Brđanin.

Nakon prvih skaj prepiski koje su se pojavile u medijima, kaže da nije mogao pretpostaviti razmjere tih kontakata.

- Milović je bio opertativac i imao je komunikaciju sa raznim ljudima. Nije primjereno da o tome govorim kako se ne bi ugrozila istraga- kazao je Brđanin.

On je rekao da je tražio da se operativno ne obavještava o skaj prepiskama, jer kako kaže, nije želio da se otvori prostor da se posumnja da on nekoga pokušava da zaštiti.

Govoreći o odnosi sa ministrom Adžićem, Brđanin je kazao da taj odnos nije bio harmoničan.

- Imamo drugačije poglede na način upravljanaj policijom, ja kao profesionalac i on kao političar. U poslednje vrijeme odnos nam se popravio, ali sam bolju komunikaciju ima sa ministrom Sekulovićom koji je bio vrlo otvoren za stavove profesionalaca. Adžić je visoki politički funkcioner- rekao je on.

Kada su u pitanju slučajevi torture od strane policijskih službenika, Brđanin je kazao da je veliki pobornik zaštite ljudskih prava.

- Bio sam podvrgnut kršenju ljudskih prava, zadiranja u moju privatnost, ovdje govorimo o problemu na koji se godinama ukazuje, na tom problemu se radi. Znam da su svi oni za koje su bili ispunjeni zakonski osnovi za preduzimanje bilo kakvih mjera, procesuirani po saznaju. Siguran sam da nijedan slučaj nije bio prikriven, znam da je jedan dio predmeta otvoren iz prethodnih perioda, neki su bili problematični sa aspekta dokazivanja, sada će u svijetlu novih dokaza i ti slučajevi ponovo biti otvoreni. Kod nas imate dosta komentara, ogovaranja, ali taj put od glasine ili indicije, nije jednostavan. Niti se može optuživati niti osuđivati bez dokaza - rekao je Brđanin.

On je građanima zahvalio na razumijevanju , zapadnim partnerima na podršci, kao i onima koji su vjerovali u njega bez ličnog interesa.



 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:23