Фото: Преузето са сајта БС
11/07/2021 u 09:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

БС: Чињенице о геноциду у Сребреници интерпретирати кроз образовни процес

Када, како кажу, сви заједно смогнемо снаге и признамо да се у Сребреници десио геноцид, "онда ће и простор Западног Балкана бити спреман да искорачи према напредним друштвима"

Чињенице о геноциду у Сребреници требало би интерпретирати кроз образовни процес и медијске садржаје, оцијењено је из Бошњачке странке, јавља РТЦГпортал.

-Историјске чињенице о геноциду у Сребреници, утемељене на правоснажним пресудама међународних судова, морају бити дио образовног процеса у Црној Гори. То је најбољи пут да се никада ником не понови Сребреница-саопштено је из Бошњачке странке.

Поводом 26. годишњице од геноцида у Сребреници из БС-а кажу да је ријеч о теми која захтијева од нас "да у континуитету радимо на едукацији млађих генерација, о свему ономе што се десило јула 1995 године".

-Обавеза свих нас је да чувамо истину и успомене на невине жртве геноцида. Важно је да кроз образовни процес и медијске садржаје буду интерпретиране све чињенице о геноциду, о патњама жртава и њихових породица, као и о мотивима починиоца геноцида- наводе из БС-а.

Када, како кажу, сви заједно смогнемо снаге и признамо да се у Сребреници десио геноцид, "онда ће и простор Западног Балкана бити спреман да искорачи према напредним друштвима".

-Недавно усвојена Резолуција о геноциду у Сребреници у Скупштини Црне Горе, упућује институције система да је држава у обавези да баштини културу сјећања на жртве геноцида. Потребно је градити свијест о сјећању на невине бошњачке жртве геноцида, на исти начин на који је послијератна Европа сачувала успомену на холокауст и геноцид над недужним Јеврејимаћ-наводе из БС-а.

Бошњачка странка ће, како су истакли, у пуном капацитету инсистирати да се усвојена резолуција поштује и у складу са законским могућностима, имплементира кроз образовни процес и медијске садржаје.

Подсјећају да на обиљежавање 26. годишњице геноцида у Сребреници данас присуствују предсједник Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић, посланици Кенана Струјић Харбић и Амер Смаиловић, као и више десетина чланова Форума младих БС.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:32