Бошњачка странка / - Бошњачка странка
19/07/2021 u 15:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

БС: Црна Гора у дубокоj кризи вриjедности, именовања Вишњић и Кековића слика образовног система

Како кажу из странке, именовањем Вишњић за мјесто директора, актуелна Влада шаље поруку да jоj ниjе стало до склада, система вриjедности и поштовања различитости

Након скандалозне одлуке Министарства просвjете, науке, културе и спорта да смиjени све директоре и помоћнике директора основних и средњих школа, ресор Весне Братић наставља са праксом урушавања грађанског, европског, мултивjерског концепта Црне Горе, саопштено jе из БС-а.

Како су навели, именовањем особа коjе баштине вриjедности коjе већинска Црна Гора никада неће прихватити – фашистичке, шовинистичке и геноцидне идеологиjе, на мjеста директора школа, “актуелна Влада шаље поруку да jоj ниjе стало до склада, система вриjедности и поштовања различитости”.

– Црна Гора се од 30. августа налази не само у политичкоj, већ и у дубокоj кризи вриjедности. Како другачиjе описати примjер именовања Раде Вишњић за вд. директора ОШ „Jугославиjа“ у Бару и Горана Киковића за вд. директора Дома ученика у Беранама – наводе у саопштењу.

Напомињу да jе Вишњић осигурала своjу препоруку тиме што jе своjа вjерска опредjељења покушала да пренесе и на дjецу друге вjерске припрадности.

– Имаjући у виду програмска залагања ресора просвjете, у коjа смо се увjерили посљедњих мjесеци, потпуно jе jасно да jе препорука за наставницу Раду Вишњић била та што jе своjа вjерска убjеђења покушавала да пренесе и на дjецу другачиjег религиjског опредjељења. Ипак, да би своjу кандидатуру за директорицу учинила репрезентативниjом, она jе и пjесму посветила ратном злочинцу Ратку Младићу, правоснажно осуђеном за геноцид у Сребреници – додаjу у саопштењу.

Колико су вриjедности грађанске, мултиетничке и антифашистичке Црне Горе пољуљане и угрожене, оцjењуjу из БС-а, свjедочи и примjер именовања Горана Киковића, за вд. директора Дома ученика у Беранама.

– Риjеч jе о предсjеднику четничког покрета у овом граду, предлагачу да jедна од беранских улица носи назив по Ратку Младићу и инициjатору да се подигне споменик Павлу Ђуришићу. Нажалост, и наjављена именовања у другим школама говоре да се иде у правцу убрзаног „освjежавања система“ и потпуне маргинализациjе мањинских народа”, поjашњаваjу.

Министарка Братић, додаjу, добила jе подршку свих партиjа владаjуће већине када jе изабрана на овоj позициjи.

– С тога, сви субjекти коjи чине ову владу за нас диjеле исту одговорност. Радуjе нас да грађани Црне Горе препознаjу праве намjере актуелне Владе, а нови избори, коjи су неминовност, показат ће да за идеологиjе прошлости нема мjеста у независноj и грађанскоj Црноj Гори – поручуjу у саопштењу.

Напомињу да ће Бошњачка странка своjом принципиjелном политиком упозоравати на овакве примjере у обазовноj политици, коjи су далеко од слике образовног система у коме се може препознати мултивjерски карактер.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:37