sa konferencije mans-a / foto: đorđe cmiljanić
20/07/2024 u 07:58 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ćalović Marković: Novoj vlasti se sviđa sistem prethodnog režima

Novoj vlasti se dopalo da funkcioniše u sistemu i na način na koji je funkcionisao prethodni režim – sa što manje javne kontrole, sa što više korišćenja raznih benefita koji su im ostali u sistemu jedne zarobljene države gdje je transaparentnost bila izuzetak, a ne pravilo, poručila je izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović-Marković.

Ona je na konferenciji o slobodnom pristupu informacijama "Kako do boljeg zakona?", koju je organizovao MANS, kazala da je od 2017. godine, kada je tadašnja vlast shvatila na koji se način koristi zakon, on promijenjen i u velikoj mjeri uništen.

– Mi se borimo da se samo vrate one odredbe koje su tada bile na snazi i koje su omogućavale znatno veću transparentnost nego što je to danas slučaj – kazala je ona.

Ćalović Marković je kazala da Zakon o SPI ima pozitivno mišljenje Evropske unije i da je usklađen sa standardima i Ustavom Crne Gore.

Transparentnost poboljšava kontrolu vlasti

Ambasadorka Norveške u Crnoj Gori Kristin Melsom poručila je da je transparentnost nešto što će da poboljša kontrolu vlasti. Kazala je da je bitno da svi članovi društva imaju pristup informacijama i učestvuju u političkom životu.

– I on danas ne može da bude usvojen. Mislim da je razlog tome nedostatak političke volje, ne proceduralna pitanja za koja nam tri-četiri godine objašnjavaju da su uzrok za neusvajanje zakona – istakla je Ćalović Marković.

Ona je rekla da je aktuelna vlast "vrlo zainteresovana" da ne bude usvojen novi zakon, da ne budu objavljeni podaci o tome na koji se način sklapaju određeni ugovori.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj podsjetio je da su Predlog zakona o SPI utvrđivale 42. i 43. vlada, kada je upućivan Skupštini, ali da je povučen iz skupštinske procedure zbog promjene izvršne vlasti. Rekao je da je 44. Vlada Predlog zakona utvrdila krajem prošle godine i uputila ga u skupštinsku proceduru, ali ga je Skupšina u junu ove godine izostavila sa dnevnog reda pozivajući se na neusaglašenosti sa pravno-tehničkim propisima.

On je kazao da cijela javnost zna da skupštinski odbori nisu imali suštinske zamjerke, već je problem bila, kako su rekli, forma u kojoj je zakon predložen, a ne suština. Dukaj je kazao da je, s obzirom na značaj zakona, MJU otpočelo odmah pripremu novog zakona o SPI.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 18:30