Vasilije Čarapić / - M.VUJISIć
10/04/2024 u 15:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čarapić pozvao partije na parlamentarni dijalog zbog krize u Šavniku

Poslanik Pokreta Evropa sad i kopredsjedavajući Odborom za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić pozvao je sve političke subjekte koji imaju predstavnike u Skupštini da započnu parlamentarni dijalog u cilju pronalaženja modela kojim bi se razriješila politička kriza u Šavniku.

Čarapić je u inicijativi naveo da je kriza u Šavniku posljedica nemogućnosti završetka izbora za odbornike koji su započeti u oktobru 2022. godine.
- Po važećem crnogorskom izbornom zakonodavstvu je načelno moguće sprovesti izborni ciklus na demokratskom nivou, iako se ono pokazalo kao manjkavo u mnogo segmenata i postoji opšti konsenzus treba sprovesti reforme. Međutim, izbori za odbornike u Skupštini opštine Šavnik se ne mogu sprovesti na dva biračka mjesta već 19 mjeseci i to iz čisto političkih razloga. Kako je evidentno da je problem u Šavniku pretežno političke, a ne pravne prirode, to smatram da je opravdano povesti široki politički dijalog a sve sa ciljem da dođemo do pravnog rješenja za ovu krizu, poštujući na taj način vladavinu prava kao naš najznačajniji društveni koncept - saopšto je Čarapić.

Milatović nije raspisao izbore u Šavniku

On je kazao da je prilikom svih prethodnih pokušaja rješavanja te krize, koji nijesu dali rezultate, izostajao parlamentarni dijalog.
- Vjerujem da, kao politički subjekti koji diktiraju procese u zemlji, imamo i društvenu odgovornost da sada započnemo dijalog i na tom osnovu dođemo do rješenja - istakao je Čarapić.

Inicijativu je posalo klubovima poslanika u Skupštini.

(VIDEO) Zirojević za "Dan": Država nesposobna da organizuјe izbore u Šavniku

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 18:27