Vasilije Čarapić / foto: Srđan Boljević, Dan
30/03/2024 u 20:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čarapić: Za razliku od URA, Vlada će predložiti održivi model Zakona o porijeklu imovine

Kako bi skrenuli pažnju sa raskrinkane afere Do Kvon, URA je odlučila da reciklira svoju jeftinu politikansku priču vezanu za "Zakon o porijeklu imovine" ili, kako ga je Abazović u njegovom populističkom maniru nazivao, Antimafija zakon, kazao je Vasilije Čarapić, poslanik Pokreta Evropa sad.

- Memorandumskim partnerima Nebojše Medojevića ne bismo pridavali značaj na ovu temu, da nije pomenuta i 44. Vlada. U danima dok ova vlada pokušava da u svega nekoliko mjeseci ispravi i nadoknadi sve što je Abazovićeva propustila, ne možemo, a ne podsjetiti građane što je značio "Antimafija zakon" nekadašnjeg premijera i kakve je domete imao. kazao je Čarapić.

Ističe da je gromoglasno najavljivan "Antimafija zakon" uspio da ujedini Evropsku komisiju, crnogorski nevladin sektor, većinu poslanika u prethodnom sazivu i stručnu javnost u ocjenama da je riječ o novom predizbornom marketingu URA-e.

- Podsjetićemo građane da se Abazović oglušio na izostanak pozitivnog mišljenja iz Evropske komisije i na činjenicu da mu je sugerisan nastavak konsultacija sa stručnom jacnošću i civilnim sektrorom. Osim što je ignorisao takve sugestije, on je uporno iz uskopartijskih interesa insistirao da zakon koji nije imao podršku poslanika, bude aktivno u fokusu, čime je u velikoj mjeri ugrožavao sve naše institucije u nesmetanoj komunikaciji sa Evropskom komisijom i oko drugih zakona - naveo je poslanik PES-a.

Ističe da, za razliku od 43. Vlade, 44. Vlada intenzivno pregovara sa Evropskom komisijom i radi na modelu koji će biti prihvatljiv za sve, a naročito onima kojima treba da služi kao najvažnije oružje u vraćanju nezakonito stečene imovine.

URA: Niko iz nove vlasti ne pominje Zakon o porijeklu imovine, u utorak predlažemo novo zakonsko rješenje

- Takođe, Vlada radi i da povrati povjerenje Evropske komisije i drugih institucija koje je bilo ozbiljno poljuljano od strane 43. Vlade, koja je negirala nedostatak pozitivnih mišljenja na zakon - kaže Čarapić.

Ovom prilikom PES informiše javnost da je u toku "rad na izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću u saradnji sa evropskim partnerima, a o samim izmjenama će i šira javnost biti upoznata na transparentan način i uz dostavljanje vjerodostojnog mišljenja Evropske komisije, kada posao bude priveden kraju". 

- Realizacija je sigurna, jer za razliku od rada i pristupa URA-e i 43. Vlade, aktuelna Vlada neće ostaviti polovična i predlagati neodrživa rješenja - istakao je Čarapić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:01