CDT, LOGO / - FOTO: CDT TVITER
03/08/2023 u 10:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CDT: DIK da omogući brzo i transparentno prikupljanje rezultata izbora

Državna izborna komisija (DIK) treba da omogući brzo i transparentno prikupljanje rezultata izbora. To je sedma preporuka Centra za demokratsku tranziciju (CDT) za predstojeću izbornu reformu.

Centar za demokratsku tranziciju je pripremio 35 preporuka.

- Godinama unazad, DIK nije u stanju organizovati javnu tabulaciju rezultata izbora sa biračkih mjesta, odnosno njihovo brzo prikupljanje. Naime, na sajtu DIK nije moguće praćenje obrade rezultata izbora u realnom vremenu, u čemu Crna Gora kasni ne samo za razvijenim demokratijama, nego i za regionom, navode iz CDT-a.

Ovo, kako su kazali, dodatno zabrinjava imajući u vidu da Crna Gora ima znatno manji broj biračkih mjesta u poređenju sa ovim zemljama.

- Izostanak brzog saopštavanja rezultata dodatno urušava kredibilitet ove institucije jer građani/ke sa pravom postavljaju pitanje kako je moguće da NVO nešto može, a država ne, navodi se u saopštenju.

Ovdje se, kažu, svakako ne radi o sposobnostima, već o nedostatku političke volje da se unaprijedi ovaj segment izbornog procesa koji partije, koje blokiraju promjenu, objašnjavaju time da na biračkim mjestima nije dozvoljena upotreba elektronskih uređaja, pa nije moguće brzo javiti rezultate izbora.

- Da bi se neutralisali ovi izgovori i da bi se omogućio razvoj izbornog procesa potrebno je u novom ZIOP precizirati ovu zakonsku odredbu u pravcu omogućavanja korišćenja elektronskih uređaja u ove svrhe, a onda i pristupiti organizacionoj i tenhičkoj pripremi ovog procesa kako bi DIK u narednim izborima mogla obaviti ovaj važan posao, navodi se u preporukama CDT-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:24