/ фото: МВП
14/06/2021 u 15:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Четврт вијека од потписивања Споразума о подрегионалној контроли наоружања

Љубомир Мишуровић, државни секретар Министарства вањских послова Црне Горе, оцијенио је да је један од кључних приоритета наше вањске политике снажење регионалних политика и иницијатива

Поводом обиљежавања јубилеја 25 година од потписивања Споразума о подрегионалној контроли наоружања, Дејтонски споразум,  одржана је свечана сједница Подрегионалне консултативне комисије. Како је саопштено из Министарства вањских послова, споразум, потписан прије четврт вијека у Фиренци, тачније 14. јуна 1996. године, који садржи одредбе о механизму надзора кроз режим инспекција, размјене информација и верификације, је допринио постизању уравнотеженог и стабилног нивоа оружаних снага страна потписница и војне равнотеже у региону. 

- Тим поводом, високи представници држава страна и међународне заједнице осврнули су се на протеклих 25 година имплементације, оцијенивши да Споразум представља један од најуспјешнијих и најдуже примјењиваних, не само у цјелокупном ОЕБС-овом региону, земљама Западног Балкана, већ и у свијету. Такође, током сједнице је констатовано да је Споразум уједно и потврда посвећености, истрајности и опредијељености Босне и Херцеговине, Црне Горе, Републике Хрватске и Републике Србије да наставе досљедно спровођење овог значајног безбједносног и регионалног механизма, који је допринио помирењу и резултирао испуњавањем  политичких договора у складу са Општим оквирним Споразумом за мир у БиХ- наводи се у саопштењу.

Љубомир Мишуровић, државни секретар Министарства вањских послова Црне Горе, оцијенио је да је један од кључних приоритета наше вањске политике снажење регионалних политика и иницијатива, те да у том контексту за Црну Гору примјена Споразума представља значајно питање регионалне сарадње.

- Свјесни смо да је само посвећеношћу добросусједским односима и дијалогу могуће постићи да регион Западног Балкана буде стабилан и просперитетан, што олакшава реализацију појединачне, али и заједничке визије о скорој и потпуној интеграцији региона у ЕУ и НАТО- нагласио је.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 21:48