Жељка Ћетковић / - фото: ЦГО
14/09/2021 u 14:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦГО: Демократиjа се тешко учи и гради у Црноj Гори

Како се наводи у саопштењу, Црна Гора пролази кроз изазован период, без сагласности какву државу желимо, а са подjелама коjе jе враћаjу децениjама уназад

Поводом 15. септембра - Међународног дана демократиjе, Центар за грађанско образовање (ЦГО) упозорава на забрињаваjуће дубоку поларизациjу друштва коjа доводи у питање ионако слабе демократске стандарде и праксе у земљи.

Црногорски грађани и грађанке су, у августу 2020.године, искористили могућности да на изборима смиjене дотадашњу власт. Ти избори су на биралишта извели наjвећи броj грађана и грађанки од стицања независности. Демократиjа и подразумиjева да грађани и грађанке активно учествуjу у политици и да своjе владе држе одговорнима на изборима.

ЦГО указуjе да годину дана након парламентарних избора нема очекиваних помака у успостављању кључних реформских и демократских стандарда, а друштво иде ка радикализациjи док доносиоце политичких одлука воде партикуларни интереси. Црна Гора се и у релевантним међународним извjештаjима сврстава у групу транзиционих односно „хибридних режима“, што представља пад у односу на претходни период када jе била означена као дjелимично консолидована демократиjа.

Развоj демократиjе у Црноj Гори ове године носи и додатне тестове. Зато jе пресудно важно да грађани и грађанке буду политички будни, да слободно изражаваjу мишљење, да користе своjа права и слободе како би и сами постали актери обликовања оне Црне Горе у чиjем ће фокусу бити грађанин и грађанка, а не било коjа интересна или слична структура.

ЦГО подсjећа на обећања нове власти у правцу борбе против корупциjе и организованог криминала, деполитизациjе државне управе и успостављања система коjи ће бити заснован на заслугама, као и убрзања процеса приступања у Европску униjу кроз испуњење постављених мjерила и стандарда за поjединачна поглавља. Ови приоритети не би смjели бити стављени иза интереса било коjе религиjске заjеднице, а посебно због интереса очувања грађанског концепта државе Црне Горе у чиjим jе оквирима демократиjа jедино могућа.

Демократиjа се учи и дуго гради, а лако се разграђуjе. Ниjе довољно увести вишепартиjски систем, или смиjенити власт после 30 година, потребно jе несебично градити демократске, независне и професионалне институциjе и контролне механизме, и надасве – имати одговорне грађане и грађанке.

Како се наводи у саопштењу, Црна Гора пролази кроз изазован период, без сагласности какву државу желимо, а са подjелама коjе jе враћаjу децениjама уназад.

Обавеза jе свих доносилаца одлука, а приjе свега власти, да се врате правим приоритетима и да око њих окупљаjу друге политичке и друштвене структуре, а оваj Међународни дан демократиjе треба да нам буде подсjетник на неопходност ревитализациjе демократских вриjедности.

Међународни дан демократиjе прославља се 15. септембра. Успостављен jе од стране Генералне Скупштине Уjедињених нациjа у циљу охрабривања влада на jачање и консолидациjу демократиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:56