Nikola Mirković / - FOTO: CGO
22/02/2024 u 12:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CGO: Rad Vlade nedovoljno transparentan

Iz te nevladine organizacije (NVO) su naglasili da su konferencije za medije nakon sjednica Vlade neredovne, a pitanja novinara tematski uslovljena

Crnogorska Vlada pokazuje nedovoljan nivo transparentnosti, a posebno u dijelu usmenih informacija o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), smatraju u Centru za građansko obrazovanje (CGO). Iz te nevladine organizacije (NVO) su naglasili da su konferencije za medije nakon sjednica Vlade neredovne, a pitanja novinara tematski uslovljena.

-Dok su saopštenja sa sjednica Vlade štura i nekompletna, a ne sadrže ni suštinu usmenih informacija - navodi se u saopštenju CGO koje potpisuje saradnik na programima u toj organizaciji Nikola Mirković.

On je rekao da su usmene informacije o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja EU, koje su prva stavka na svakoj sjednici, važne za razumijevanje dinamike tog procesa, dodajući da svi ostaju uskraćeni za njihov sadržaj.

- CGO ukazuje na nedovoljan nivo transparentnosti rada Vlade, a posebno kad je riječ o tzv. usmenim informacijama o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore EU- naveo je Mirković.

U CGO, kako je istakao, smatraju da bi, ukoliko Vlada zaista vjeruje da u toj oblasti postiže značajne rezultate, bilo logično da se takve informacije ne skrivaju od javnosti.

Mirković je podsjetio da, prema rezultatima posljednjeg periodičnog istraživanja koje CGO sprovodi u saradnji sa Institutom Damar, čak 60.4 odsto građana i građanki ne podržava odluku Vlade Milojka Spajića da ukine prenos uživo sjednica Vlade.

- Iako ova praksa ni za vrijeme mandata Vlade Dritana Abazovića, kada je uspostavljena, nije garantovala suštinsku transparetnost sjednica i nerijetko je zloupotrebljavana za sticanje političkih poena, pružala je javnosti uvid u način rada, doprinos i kapacitet pojedinačnih članova Vlade - kazao je Mirković.

Nova Vlada je, kako je dodao, imala punu slobodu da unaprijedi taj mehanizam, a umjesto toga je izabrala da ga ukine.

On je rekao da je ta NVO, u novembru 2023. godine, uputila inicijativu Generalnom sekretarijatu Vlade da ponovo uspostavi prenos uživo sjednica Vlade.

- Inicijativa je odbijena sa obrazloženjem da to nije moguće iz bezbjednosnih, finansijskih i tehničkih razloga - kazao je Mirković.

On je objasnio da je u odgovoru istaknuto i da u Vladi smatraju da putem drugih kanala, pres konferencija i saopštenja za javnost, u zadovoljavajućoj mjeri izvještavaju građane i građanke o svom radu.

- Pored toga, iz Vlade je navedeno da se sve odluke i materijali objavljuju na zvaničnom sajtu Vlade - naveo je Mirković.

Iz CGO su objasnili da je takvo obrazloženje neodrživo, a posljedice zatvaranja sjednica Vlade za javnost već osjećaju mediji, nevladine organizacije i ostali subjekti koji su zainteresovani za praćenje rada izvršne vlasti.

Kako su kazali, CGO je zbog toga, nakon negativnog odgovora Generalnog sekretarijata Vlade na inicijativu CGO-a, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacija, tražio tonske zapise sjednica Vlade kako bi se upoznali sa sadržajem usmenih informacija o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore EU.

- Generalni sekretar Vlade je to odbio, obaviještavajući nas o istom nakon gotovo mjesec dana, prekoračenog roka za odgovor i podnešene žalbe Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) - reka je Mirković.

Generalni sekretar Vlade je odluku obrazložio, kako se navodi, principom narušavanja tajnih podataka.

- Ali ostaje nejasno što su tajni podaci kad je riječ o radu institucija kako bi se naš put ka EU ubrzao - kazali su iz CGO.

CGO, kako su dodali, podvlači da je transparentnost jedna od vrijednosti demokratskih Vlada, kao i da je to jedan od indikatora o kojem EU vodi računa prilikom procjene rada naših institucija.

- Skrivanje informacije izaziva nepovjerenje, a javnost ima pravo da zna ko su u Vladi oni koji aktivno rade na doprinosu pregovorima sa EU, a ko su kočničari - kaže se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:13