foto: Civis / - PC
12/12/2021 u 11:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦИВИС: Нећемо са ДПС-ом рушити Владу, ДФ не бира средства у борби за полуге власти

Из ЦИВИС су истакли да је тачно да је експертска Влада њихова идеја, али да није тачно да су компромитовали побједу на изборима

ЦИВИС неће са Демократском партијом социјалиста (ДПС) сјутра рушити Владу, али не може бити нијеми посматрач грабежа током којег Демократски фронт (ДФ) не бира средства у борби за полуге власти на разним нивоима.

То су саопштили из Савеза грађана ЦИВИС, додајући да је један од лидера ДФ-а Андрија Мандић током јучерашње објаве иницијативе за скраћење мандата Скупштини Црне Горе и одржавање пријевремених избора, "саопштио да је експертска Влада као идеја Срђана Павићевића и ЦИВИС-а, компромитовала идеју побједе на изборима"

Из ЦИВИС су истакли да је тачно да је експертска Влада њихова идеја, али да није тачно да су компромитовали побједу на изборима, већ да су онемогућили многе некомпетентне партијске кадрове, "па и већину лидера ДФ-а" да буду чланови Владе.

- ДФ фактички од 4. децембра прошле године, када је Влада добила зелено свјетло у Парламенту, покушава да је сруши уз разне изговоре, а са циљем да приграби фотеље за које су како тврде срасли функционери који не припадају ДФ-у - наводе они.

Наводе и да је питање колико су за "фотеље по дубини и ширини срасли бројни челници директората, државних предузећа и институција из редова ДФ-а, од којих већина нема стручне референце за послове које сада обављају, јер су им они припали искључиво на основу партијског опредјељења".

 - Занимљиво је да је грабеж почео одмах послије избора нове Владе, којој ДФ није дао ни 100 сати, а камоли 100 дана мира, како би успјела да крене са опоравком опустошене државе - додају.

Из ЦИВИСА наводе и да лидери ДФ сада заборављају да је актуелни премијер био носилац њихове листе и да су његовој Влади дали пуну подршку у парламенту, те да не могу одговорност за рад извршне власти пребацивати на остале коалиције, заборављајући на улогу коју, као најбројнији дио парламентарне већине, имају у постизборним политичким процесима.

Подсјетили су и да је ЦИВИС више пута указивао да се залаже за експертску Владу, те да чињеница да је неко политичар не значи и да није експерт, али да се експерт постаје на основу резултата рада у примарној струци, радног и животног искуства, "какво има на примјер др Павићевић, за разлику од тројице лидера ДФ-а" који су јуче узалуд покушали грађанима да објасне да пријевремени избори, односно распуштање Скупштине и сходно томе пад Владе, нијесу изигравање изборне воље грађана.

 - Сада када им је, послије бројних неуспјешних иницијатива, јасно да им јагма и за министарским фотељама неће дати резултат, из ДФ-а предлажу скраћење мандата Скупштини и пријевремене изборе. На тај начин лидери ДФ-а у суштини дају вјетар у леђа идејама за које се упорно залажу ДПС и његови сателити - закључују из ЦИВИС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 14:23