/ Фото: Црно на бијело
20/05/2021 u 12:56 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црно на бијело обећава: Вратићемо услуге дневних центара за дјецу са сметњама

Поднијели амандман на Предлог закона о буџету

Посланички клуб Црно на бијело поднио је амандаман на Предлог закона о буџету Црне Горе за 2021. годину којим би се финансирале двије услуге Министарства финансија и социјалног старања из области социјалне и дјечје заштите – услуга породичног сарадника и дневних центара за ђецу са сметњама у развоју.

Kако су навели, корисници услуге су породице које су на евиденцији Центра за социјални рад који их и упућује на ту услугу, а циљ је да спријечи измјештање ђетета из породице, унаприједи функционисање биолошке породице, да превенира занемаривања и злостављања дјеце и унаприједи капацитете родитеља кроз стицање нових знања и вјештина у области родитељства, као и да помогне при адаптацији ђеце на хранитељске породице и превенира повратак ђетета у  институцију.

- Један породицни сарадник ради оптимално са 10 до 12 породица, услуга траје од 8 до 12 мјесеци, у зависности од потреба породице, а реализује се у просјеку по једна посјета породици неђељно. Од 2016. до сада, у услугу је било укључено 255 породица, односно 667-оро ђеце. Важно је напоменути да је у услугу био укључен велики број ђеце из РЕ популације- наводе у саопштењу.

Из посланичког клуба Црно на бијело напомињу још да је, према резултатима, 98 одсто дјеце остало у својим билошким породицама.

- Резултат је премашио очекивања, јер се према индикаторима услуга сматра сврсиходном и адекватном уколико би 80 одсто дјеце остало у биолошким породицама- додали су они.

Усљед прекида у финансирању у 2021. години, овај сервис више није доступан у Подгорици и Никшићу, док су у Бијелом Пољу, Херцег Новом, Kотору, Тивту, Будви и Цетињу породични сарадници ангажовани са половином радног времана, чиме је више од 60 породица, на мјесечном нивоу, са најмање око 150  ђеце, остало без овог вида подршке.

Услуге које пружају дневни центри за ђецу са сметњама у развоју, како још наводе из посланичког клуба Црно на бијело, имају за циљ да доприносу бољем квалитету живота ђеце и младих са сметњама у развоју и подстичу њихов развој.

- Од оснивања ових институција, претходно Министарство рада и социјалног старања ђелимично је учествовало у покривању трошкова смјештаја корисника, а локалне самоуправе финансирале су зараде запослених и остале трошкове. Потом је надлежно Министарство обавијестило општине да више неће финансирати смјештај корисника у дневним центрима, јер локалне самоуправе треба да одреде услове, цијену услуге и критеријуме за партиципацију корисника, родитеља и сродника у покривању трошкова смјештаја. Таква одлука представља ризик да дневни центри за ђецу са сметњама у развоју и њихови корисници буду лишени смјештаја, исхране и осталих потреба током боравка у дневном центру- истиче се у саопштењу.

За потребе најугроженијих у црногорском друштву, није потребно издвојити огроман новац, истичу из коалиције Црно на бијело.

- Kако би се сервисирале услуге за једне од најрањивијих категорија нашег друштва, у Предлогу закона о буџету Црне Горе за 2021. годину код потрошачке јединице Министарство финансија и социјалног старања, у оквиру програма социјалне заштите, потребно је извршити усклађивања, и износ од милион и 60 хиљада еура замијенити износом од милион и 423 хиљаде- закључују из посланичког клуба Црно на бијело.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 05:00